Apoteke: Lekova ima za još 10 dana

Nedostaju diuretici, antibiotici, kao i lekovi za hronične bolesti.

U državnim apotekama sve više lekova nedostaje jer još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. aprila. Mnoge apoteke obustavile su nabavke i koriste isključivo zalihe, kojih ima malo.

Bez obzira na predlog Ministarstva zdravlja da državne apoteke do sprovođenja centralizovanih javnih nabavki, koje bi trebalo da počnu 2014, budu izuzete od primene Zakona, Uprava za javne nabavke juče je objavila mišljenje da državne apoteke moraju da sprovode postupke javnih nabavki za lekove koje izdaju na recept, piše “Blic”.

Apoteka “Beograd” juče se obratila Upravi za javne nabavke da joj dozvoli hitan postupak javne nabavke, međutim, odgovor je bio da državne apoteke za lekove koje izdaju na recept moraju da sprovode postupke javnih nabavki. Zato, kažu u Apoteci “Beograd”, nisu u mogućnosti da nabavljaju lekove koji se izdaju na recept.

“Obustavili smo naručivanje novih lekova sa liste RFZO, kao i pomagala koja se izdaju na nalog dok ne dobijemo konačno mišljenje Uprave za javne nabavke. Očekujemo dodatna tumačenja nadležnih kako da organizujemo tendere po novom Zakonu i nećemo naručivati lekove i pomagala dok se ta situacija ne razjasni. Nema aminofilina i durofilina, koje koriste astmatičari, a ni antikoagulansa sinkum 4”, kaže Milana Dučić iz Apoteke Beograd.

Direktorka Apoteke “Beograd” Dragana Simić izjavila je da će nestašice lekova u državnim apotekama biti, ukoliko od Uprave za javne nabavke ne dobiju odobrenje za sprovodjenje hitnog postupka javne nabavke.

“Tražili smo hitan postupak javne nabavke kako bi popunili zalihe lekova na neki period. Ako ne dobijemo hitan postupak, već moramo da idemo u normalan postupak javne nabavke, biće nestašice lekova. U najboljem slučaju, ukoliko nema prigovora, postupak traje dva i po do tri meseca, a zalihe lekova do tada neće potrajati”, rekla je Tanjugu Simićeva.

Ona je navela da su se danas još jednom obratili Upravi za javne nabavke sa molbom za hitno tumačenje kako da formiraju konkursnu dokumentaciju i obezbede lekove svih proizvodjača, a da ne prekrše Zakon o javnim nabavkama, koji ne dozvoljava da se navodi zaštićeno ime leka, već mora generičko.Deficitaran je i diuretik “spironolakton”, supozitorija “salofalk”, kapi za oči “unitimolol”… Mnogi među njima nemaju zamenu.

Po tumačenju Uprave za javne nabavke, novi Zakon ne onemogućava državne apoteke da nabavljaju lekove, jer imaju mogućnost hitne nabavke za popunjavanje rezervi. Kako je objasnio Đorđe Belenzada iz Uprave za javne nabavke, apoteke mogu da sprovedu pregovarački postupak iz razloga hitnosti i brzo nabave potrebne količine lekova, ali bi u isto vreme morali i da sprovedu redovan postupak javne nabavke.

Za razliku od državnih, privatne apoteke se snabdevaju redovno, jer ne moraju da postupaju po Zakonu o javnim nabavkama. Ipak, mreža privatnih apoteka nije velika i mali broj njih je potpisao ugovor o izdavanju lekova na recept, bez kojih mogu ostati građani u unutrašnjosti koji su upućeni isključivo na državne apoteke.

Izvor: B92