Registrovana crnogorska katolička crkva

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore registrovalo je Crnogorsku katoličku crkvu, čime je prekršen ugovor potpisan sa Vatikanom, prenose današnji podgorički mediji.

Kako se navodi, u uverenju o registraciji, koje je izdala Područna jedinica MUP-a za upravne poslove u Baru, navodi se da je verska zajednica Crnogorska katolička crkva prijavila svoje postojanje sa sedištem u Sutomoru.

Kancelar Biskupije kotorske don Pavao Medać kazao je da veruje da se neko grubo našalio, jer bi, kako je naveo, bilo skandalozno da je MUP registrovao tako nešto i dozvolio zloupotrebu imena Katoličke crkve.

Verujem da je u pitanju neko udruženje građana koje se registrovalo kao nevladina organizacija. U svakom slučaju, MUP nije smeo dozvoliti zloupotrebu – rekao je on.

U Crnoj Gori i dalje je na snazi Zakon o verskim zajednicama iz 1977. godine, a Crna Gora i Vatikan potpisali su 27. juna 2011. godine Temeljni ugovor. Tim dokumentom regulisan je pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Konkordatom se priznaje pravo Katoličoj crkvi da osniva, menja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.

Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Vatikanom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima u državi i inostranstvu.

Izvor: Tanjug via Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.