Železnice Srbije: Još 27 ruskih vozova za 100 miliona dolara

Direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je Tanjugu da bi prvi voz iz tog kontigenta trebalo da stigne u Srbiju u septembru 2014. godine.

Simonović je objasnio da je jutros od Metrovagonmaša dobio dopis prema kojem iznos od 100 miliona dolara "pokriva" kupovinu 26,77 vozova, ali da postoje preduslovi da se ugovor zaključi za kupovinu 27 novih dizel-motornih vozova, te da je on već dao nalog da se takav ugovor zaključi.

Generalni direktor srpskih železnica je naveo da treba rešiti i pitanje zajedničkog učešća u izgradnji radionice za održavanje tih vozova, što neće biti finansirano ruskim kreditom već iz dodatnih sredstava.

Simonović je kazao da trenutno nisu potrebni rezervni delovi za te vozove, s obzirom da su nabavljeni za 12 ruskih vozova kupljenih ranije od Metrovagonmaša, kao i da bi Železnice Srbije tako mogle da uštede novac za kupovinu još jednog voza.

Železnice Srbije su pomenutih 12 dizel motornih vozova serije 711 kupili zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "Eurofime", vrednom 43 miliona švajcarskih franaka.

Nabavkom još takvih vozova srpske železnice žele da unaprede ovaj vid saobraćaja u Srbiji, s tim što će novi aranžman biti realizovan posredstvom ruskog kredita.

Ruski dizel motorni voz je dvodelan, ima 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje i opremljen je najsavremenijom opremom. Glavne komponente voza proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači i može da se kreće brzinom od 120 km/sat.

Pored ruskih dizel vozova, Železnice Srbije nedavno su dogovorile kupovinu 21 putničkog elektro-motornog voza od švajcarske kompanije Štadler. Ta nabavka finansira se sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Nabavkama novih vozova Železnice Srbije značajno će modernizovati svoj vozni park, naročito imajući u vidu da novi putnički vozovi nisu kupovani tri decenije.

Izvor: Tanjug/B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.