Uprava: Apoteke krive za nestašicu lekova

On za "Blic" objašnjava da su državne apoteke dobile četiri mišljenja, i to od Ministarstva finansija, DRI, Ministarstva zdravlja i Uprave za javne nabavke, da moraju da poštuju Zakon o javnim nabavkama.

"Imali su dovoljno vremena za to da se pripreme. Apsolutno je jasno čija je odgovornost za izazivanje nestašice lekova", kaže Belenzada.

U državnim apotekama sve više lekova nedostaje jer još nije razjašnjeno da li će morati da se snabdevaju centralizovano ili će biti izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama koji je stupio na snagu 1. aprila. Mnoge apoteke obustavile su nabavke i koriste isključivo zalihe, kojih ima za još deset dana.

Fabrika farmaceutskih proizvoda "Galenika" je danas saopštila da redovno isporučuje najtrazenije antibiotike "palitreks", "pentreksil" i "sinacilin" i skoro sve lekove za hronične bolesti.

"Galenika" kaže da u svojoj zemunskoj fabrici proizvodi lekove u uobičajenoj količini koja zadovolja potrebe tržišta. Medju njima su i "bensedin", "ksalol", "prilazid", "glioral", "rivotril", "spironolakton" i "lometazid" koji ima na tržištu u dovoljnoj količini.

Apoteka "Beograd" zatražila je odobrenje za hitnu nabavku lekova jer, kako su naveli, "zbog primene novog Zakona o javnim nabavkama nisu u mogućnosti da nabavljaju lekove koji se izdaju na recept", pa zbog toga preti nestašica. Inače, i privatne apoteke moraće da sprovode javne nabavke za lekove koje izdaju na recept, saznaje "Blic".

RFZO je dopunio listu lekova sa oko 80 medikamenata i od danas će početi da se izdaju na recept. Prvi put su na pozhitivnoj listi dijetetski proizvodi namenjeni enteralnoj ishrani, za osobe obolele od retkih bolesti, ali i lek "certican", koji se koristi protiv odbacivanja organa prilikom transplantacije.

"Pravilnikom o izmenama i dopunama liste lekova, koji stupa na snagu, na listu lekova uvedeno je oko 80 novih medikamenata. Po prvi put na listu su stavljeni dijetetski proizvodi namenjeni enteralnoj ishrani ", rekla je portparolka RFZO Sanja Mirosavljević.

Izvor: Beta/Blic/B92

Pogledajte još