EPILOG AFERE PANCIR: Prvoslav Davinić pravosnažno oslobođen optužbi

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosažno je oslobodio optužbi nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića i dvojicu oficira optužbi za zloupotrebu službenog položaja prlikom nabavke pancira i druge vojne opreme za vojsku 2005. godine od firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina, saopšteno je danas iz tog suda.

Tom presudom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su zbog nedokazanih optužbi osim Davinića, oslobođeni i oficiri Jovica Vučković i Milun Kokanović.

Odlukom Apelacionog suda skinuta je sumnja sa Davinića, Vučkovića i Kokanovića da su oštetili budžet državne zajednice sklapanjem ugovora vrednog 176 miliona evra, između firme za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina i Vojske SCG, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se međutim da je prvostepeni sud pravilno zaključio da nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Dalje se navodi i da je Viši sud pravilno zaključio da je Davinić za zaključenje dva ugovora o snabdevanju Vojske SCG vojnom opremom imao posebno ovlašćenje na osnovu Odluke Saveta ministara od 22. avgusta 2005. godine, koju je potpisao predsednik SCG Svetozar Marović.

Iz te Odluke je utvrđeno da nije odobreno Ministarstvu odbrane da iz sredstava ostvarenim raspolaganjem imovinom, prodajom viška naoružanja i vojne opreme, donacija i slično, koja se uplaćuje na poseban podračun u okviru konsolidovanog računa trezora Republike Srbije, a kojim raspolaže ministar odbrane, izvrši nabavku sredstava za modernizaciju i opremanje Vojske SCG od preduzeća za proizvodnju vojne opreme "Mile Dragić", navodi Apleacioni sud.

U odnosu na Kokanovića i Vučkovića Apelacioni sud smatra da je pravilan zaključak prvostepenog suda da oni nisu izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja jer Kokanović u vreme kada mu se stavlja na teret da je izvršio krivično delo, nije bio u Beogradu, niti na poslu u Ministarstvu odbrane.

Uloga Vučkovića u celom spornom postupku svodila na dostavljanje referata za nabavku, što je imalo formalni karakter, jer se morala zadovoljiti procedura pokretanja nabavke, a nabavka same opreme nije ugovorena po tim referatima, navodi Apelacioni sud u Beogradu.

Davinić je ranije u dva navrata pravosnažno oslobođen optužbi za dodelu vojnih stanova pripadnicima "kobri", kao i jednom oficiru.

Apelacioni sud je juče saospstio da je ukinuo oslobađajuću presudu Daviniću za optužbe da je poklanio Crnoj Gori jednog vojni brod dok je bio ministar i na taj način oštetio državni budžet.
Sudi mu se još zbog optužbi za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije, a taj slučaj je u javnosti poznat kao "afera satelit".
Tužilaštvo je u aferi "pancir" optužnicom teretilo Davinića da je iskorišćavanjem službenog položaja, vlasniku preduzeća "Mile Dragić" pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom - 60.000 šlemova i isto toliko zaštitnih prsluka, u ukupnoj vrednosti 176 miliona evra, na osnovu dva ugovora o kupovini zaštitne balističke opreme, koji nije u interesu državne zajednice SCG.

U optužnici je navedeno da o tom poslu Danivić nije obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Dragana Paskaša, da je nabavka u količini i vrednosti bila izrazito u neskladu s potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.

Navodi se i da je načelniku Sektora za materijalne resurse, drugooptuženom Kokanoviću, naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio, naredivši svom podređenom, pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem.

Ugovori su potpisani 25. avgusta 2005. godine, ali ih je Savet ministara SCG poništio ubrzo po izbijanju afere.Vlasnik istoimene firme Mile Dragić takođe je nedavno pravosnažno oslobođen optužbi za pokušaj prevare u aferi "pancir" za koje mu se sudilo u Zrenjaninu

Izvor: Kurir

Pogledajte još