Rupa od meteora usred Sibira? Ne, to je rudnik dijamanata! (VIDEO)

Bogatstvo koje dolazi od dragocenih resursa kakvi su dijamanti motivisalo je ljude da kopaju do nezamislivih dubina planete Zemlje. Tako u istočnom Sibiru (Rusija), u gradu Mirni, leži najveći otvoreni rudnik dijamanata na svetu, koji je, takođe, i druga po veličini iskopana rupa u zemlji posle rudnika soli u Solt Lejk Sitiju u Juti (SAD).

I MI RUPU ZA TRKU IMAMO: Borski otvoreni kop - najveća veštačka rupa u Evropi

Neverovatna rupa pravilnog oblika, odnosno rudnik Mir ili Mirni, kako ga još nazivaju, duboka je 525 metara i široka 1.200 metara. Dimenzije ovog "ruskog dijamantskog čuda" su tolike da je vazdušni prostor iznad zatvoren za helikoptere, jer se dešavalo da vazdušna struja usisa helikopter u rupu.

Za ovo otkriće geolog Kabardin je 1957. dobio Lenjinovu nagradu, tada najbitnije odlikovanje u SSSR.

Rudnik Mirni je otkriven u junu 1955. godine zahvaljujući sovjetskim geolozima Juriju Kabardinu, Ekaterini Elaginoj i Viktoru Avdenku koju su pronašli tragove vulkanskog kamenja kimberlita koji "prati" dijamante.

Šezdesetih godina prošlog veka rudnik je proizvodio 2.000 kg dijamanta godišnje, a među njima je bio i najveći težak 68 gr (342.5 karata) nazvan "26 kongres Komunističke partije Sovjetskog Saveza".

Diamonds are forever: Vladimir Putin 2009. posmatra neverovatnu rupu rudnika Mirni (Foto: AP)

(old_image)

Iskopavanja su prekinuta devedestih godina na dubini od 340 metara zbog poplavljivanja jame, ali su kasnije ipak nastavljena. Međutim, 2001., posle 44 godine, rudnik je zatvoren. Ipak, iskopavanja će biti nastavljena do, kako se procenjuje, 2026. godine, a do sada je na dnu jame postavljeno čak 45 metara šuta.

Pogledajte još