Kačavenda se povlači u muški manastir na Fruškoj Gori

- Po svemu sudeći, ostaće na tome da je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda podneo zahtev za penzionisanje "iz zdravstvenih razloga", a Sinod to prihvatio. Sumnjam da će Crkva imati snage da rasvetli ceo slučaj, i da javno osudi vladiku i raščini ga, ukoliko se utvrdi da je imao homoseksualnih aktivnosti - rekao je za dnevni list "Danas" sociolog religije Mirko Đorđević koji se ipak "nada da će se na majskom Saboru SPC ipak čuti glas nekog razumnog episkopa, koji će tražiti da se slučaj rasvetli do kraja".

Takođe Đorđević za "Danas" kaže i:

- Ako je Kačavenda homoseksualac, on nije načinio krivično delo po građanskim zakonima, ali jeste prekršio crkvene kanone. Monasi su zavetovani na celibat, a Crkva strogo osuđuje homoseksualnost kao jedan od najvećih grehova. Stoga neće imati moralno pravo da osudi Paradu ponosa i naziva je "Sodomom i Gomorom" ako u svojim redovima štiti pojedince takve orijentacije.

Vladika Kačavenda će, kako nezvanično saznaje "Danas", nakon napuštanja episkopskog trona biti poslat u muški manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

Izvor: K. Živanović za Danas

Pogledajte još