Pogledajte: Bosanska televizija emitovala kompletan intervju sa Tomislavom Nikolićem (VIDEO)

0

Intervju Tomislava Nikolića stanici BHT1 iz Bosne i Hercegovine izazvao je burne reakcije u Srbiji, što zbog izvinjenja zbog zločina u Srebrenici, što zbog ocene da su Srbi iz Republike Srpske za njega Bosanci. Ova stanica sinoć je pre zakazanog termina objavila ceo intervju.

O Kosovu i Metohiji

Govoreći o Kosovu, Nikolić je rekao da ono i dalje ima pomoć Srbije.

“Dogovorili smo se i obavezali, nama to i Ustav ne dozvoljava i mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti da to bude međunarodna priznata država, članica UN-a. Po Lisabonskom sporazumu Kosovo nikada ne može biti članica EU i Kosovo će još morati da razgovara sa nama”, rekao je Nikolić, prenosi portal Klix.ba.

Predsednik Srbije je kazao da njegova država ima dužnost da se umeša ukoliko neko ugrozi Srbe na Severu Kosova.

“Priština, zahvaljujući tome što ima podršku Evropske unije, ne želi da prepozna srpsku zajednicu unutar te autonomije Kosova. Kao što Albanci traže nešto za sebe, tako traže i Srbi. Oni su nas optužili da mi pravimo novu Republiku Srpsku, pa smo ih pitali, pa nije izum srpski Republika Srpska? To je vaš izum. Vi ste tamo u Dejtonu se tako opredelili da je to najbolje rešenje kada ljudi ne mogu da se lako dogovore, da napravite entitete. Ali, mi ne tražimo RS na teritoriji Kosova, zato što bi to onda značilo da priznajemo da je Kosovo država. Mi sa RS sarađujemo zato što je BiH država, na taj način pomažemo jedan entitet”, rekao je Nikolić.

O Srebrenici

Nikolić je tokom intervjua nekoliko puta uputio izvinjenje za zločine počinjene u Srebrenici. Kazao je da je jedini put u Skupštini Srbije govorio stojeći kada je bila rasprava i kada je usvojena Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije.

“Svoj govor sam započeo tako što sam kazao da stojim iz pijeteta prema žrtvama srebreničkim. Naći ćete taj govor u beleškama. Ja to nosim u duši i ne mora niko da me podseća kakav zločin su pripadnici moga naroda tamo izvršili. U Njujorku na Generalnoj skupštini gde sam se okomio na takozvano pomirenje preko Haškog tribunala do kojeg nije došlo, ja sam ponovo morao da spomenem Srebrenicu kao sinonim za težak zločin koji su počinili neki pripadnici mog naroda. Šta još treba da uradim? Ne znam šta treba da uradim, da koristim reč na kojoj insistiraju drugi, nije koristila ni Skupština Srbije”, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljke Sanele Prašović-Gadžo da je Skupština usvojila rezoluciju koja se poziva na presudu, a da je u presudi rečeno da se desio genocid, Nikolić je kazao da je pet godina bio na čelu tima za odbranu Vojislava Šešelja i “moje sukobe sa Haškim tribunalom nemojte više da mi pominjete”.

“To je sud koji ima svoja pravila i ne sudi ni po jednom zakonu, to je sud koji je u jednoj presudi presudio saučesništvo u zločinu genocida i na osnovu toga izveo da je bilo genocida. Za genocid mora da se organizuje suđenje. Mora se dokazati da je bio genocid”, rekao je Nikolić.

Na konstataciju voditeljke da sve ono što se dešavalo u Srebrenici ima karakteristike genocida, Nikolić je kazao da sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

“Recite mi jednu lokaciju ja ću vam reći da li genocid ili nije. Zar nije proterivanje Srba iz Krajine genocid? Pa kada je Srbija insistirala na tome da se to nazove genocidom? Radi se o 300.000 ljudi. Zar nije proterivanje Srba sa Kosova genocid? Ja klečim zbog toga u Srebrenici, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Kada se to dešavalo u Srebrenici mnogo Bošnjaka je prelazilo preko Drine i Srbija ih je prihvatala. Neki su u Vojvodini, negde je u Subotici bio veliki kamp. Ponavljam, to su počinili predstavnici mog naroda, ali moja država ni na koji način u tome nije učestvovala. U tome je učestvovala BiH”, rekao je između ostalog Nikolić.

“Ako hoćete da pola sata pričamo o stravičnom zločinu možemo, ali ja bih da pričam o budućnosti. Bio je stravičan zločin i počinili su ga pripadnici mog naroda i ja bih hteo da svi budu kažnjeni”, rekao je Nikolić.

Dodao je da će otići u Srebrenicu da se pokloni žrtvama.

“Ja sad priznajem taj zločin, ne moram da odem damo da ga priznam. Postavlja se pitanje kako ću biti dočekan, iskreno. Čak na mesta gde samo postoje Srbi ne idem, jer znam da su protiv mene. Zašto bih to radio? Možda samo jednom čujete da sam bio tamo i dobijete snimke. Na manifestaciji na kojoj prisustvuje rodbina poginulih teško da bih bio lepo dočekan. Ja to razumem i zašto bih ulazio u neki novi sukob?”, rekao je Nikolić te dodao da je voljan da poseti Srebrenicu kada bude dolazio u zvaničnu posetu BiH.

O Vukovaru, odnosu prema BiH…

Na pitanje da li je rekao da je Vukovar srpski grad, Nikolić je ocenio da to nikada ne bi rekao i da nikada ne bi hteo da oduzima teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, ali se izjava odnosila na to da je po broju stanovnika “gotovo srpski grad”, naglašavajući da se ćirilica u Vukovaru ne želi jer je srpska, ali bi se nemački jezik dozvolio.

Govoreći o odnosu prema BiH Nikolić je kazao da priznaje BiH kao međunarodno priznatu državu u postojećim granicama, ali uvažava i činjenicu da ona ima dva entiteta i tri dominantna naroda, dodajući da je njemu “po difoltu” da se brine za Srbe kao što je i svim drugim zvaničnicima važno da brinu o svojim građanima u drugim državama.

“Nije moja krivica što neke stvari ne funkcionišu i ja primetim da ne funkcionišu. Ne mogu ih ni popraviti ni pokvariti. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i želim da u BiH svaki gradanin ostvaruje svoja prava u njoj”, rekao je Nikolić, prenosi Dnevni avaz na svom sajtu.

Na kraju intervjua predsednik Srbije je rekao da su za njega “svi koji žive u BiH – Bosanci”.

(Izvor: Klix.ba, Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.