File: Pristupni pregovori za Srbiju "nadohvat ruke"

Otvarajući konferenciju posvećenu pokretanju zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope u cilju jačanja kapaciteta za borbu protiv korupcije u Srbiji, evropski komesar za proširenje je istakao da je politička volja ključni element u borbi protiv korupcije i da građani Srbije moraju da znaju da niko nije iznad zakona.

Čestitke Vučiću

File je naglasio da je posvećenost Vlade Srbije bila od ključnog značaja za ovakvu procenu Komisije.

"Čestitam Aleksandru Vučiću na političkom vođstvu i odlučnosti u tom procesu", rekao je on i dodao da je posebno važno što su Vučić i Vlada Srbije borbu protiv korupcije postavili kao centralni element i što su prema tim pitanjima pokazali nultu toleranciju.

Evropski komesar je naglasio da reforme sudstva i borba protiv korupcije i kriminala predstavljaju ključne elemente kako bi Srbija dalje napredovala ka članstvu u EU.

Podsetivši da je prošle nedelje postignut kompromis između Beograda i Prištine, što je označio kao "istorijski proboj", kao i da je Evropska komisija nakon toga preporučila početak pregovora sa Srbijom, File je naglasio da je "otvaranje pristupnih pregovora nadohvat ruke".

"Verujem da ćete moći da iskoristite tu šansu. Postignuti sporazum treba sprovesti, kako bi na samitu u junu bio bezuslovno određen datum za početak pristupnih pregovora", rekao je on.

U obraćanju učesnicima konferencije, među kojima su i vicepremijer Aleksandar Vučić i šefica Kancelarije SE u Beogradu Antje Rotemund, rekao je da je "srećan i ponosan" što je EK preporučila pokretanje pregovora sa Srbijom. To je, kako je rekao, dugoočekivani i zasluženi korak.

"EU je spremna da pomogne Srbiji kako bi se ceo proces doveo do kraja. Ova konferencija je jasan primer tog opredeljenja i saradnje"
, dodao je File.

On je naglasio da je unapređenje potrebno u oblasti zaštite svedoka, obaveštajnih finansijskih podataka i specijalnog tužilaštva za organizaovani kriminal. Prema njegovim rečima, ova konferencija i projekat predstavljaju osnovu za otvaranje pregovora, pre svega poglavlja 23 i 24.

Građani Srbije, kako je rekao, treba da osete promene kada je reč o njihovim pravima i da se ta njihova prava "poštuju i jamče".

"Reforma pravosuđa je evropska vrednost i princip - kada imate nezavisno i funkcionalno sudstvo u kojem glavni argument zakon a ne mito", naglasio je File.

Kako bi se to dostiglo potrebno je finalizirati dva dokumenta - Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa i Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije, rekao je on i dodao da ta dva reformska procesa moraju da idu "ruku pod ruku".

"Refroma pravosuđa, bez borbe protiv korupcije i kriminala je recept za propast", ocenio je File.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još