Nastavlja se suđenje vođi Obraza

Predstavnica udruženja Labris svedočeći u Prvom osnovnom sudu na ponovljenom suđenju vođi Obraza Mladenu Obradoviću zbog optužbi za širenje diskriminacije prema osobama homoseksualnog opredeljenja pred otkazanu Paradu ponosa 2009. u Beogradu, rekla je da je atmosfera zastrašivanja nastavljena i posle neodržane parade.

Ona je navela da je Obradović nastavio da se pojavljuje u sudnici noseći majicu sa natpisom "Čekamo vas" i dodala da su se pojedini članovi organizacije Obraz (koja je zabranjena u junu prošle godine) pojavljivali na mitinzima u Beogradu, ponekad čak i sa predstavnicima vlasti.

Na suđenju je saslušan i svedok Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse, a potom puštene su fotografije grafita i video snimak "Pederbal".

Na sledećem pretresu zakazanom za 30. maj će svedočiti Miloš Popović i Krsta Milovanović, aktivisti zabranjene organizacije Obraz.

Ustavni sud zabranio je delovanje Obraza u junu 2012. na zahtev Republičkoj javnog tuzilaštva.

Parada ponosa nije održana 2009. godine, pošto je policija zbog bezbednosnih razloga donela rešenje o izmeštanju skupa i ponudila dve alternativne lokacije, Ušće i Palata Srbija, što su organizatori odbili i proglasili kapitulacijom države i tužili je Ustavnom sudu zbog onemogućavanja ostvarivanja Ustavom garantovanih prava.

Prajd nije održana ni 2011. i 2012. godine, pošto je policija takođe zbog bezbednosnih razloga zabranila sve skupove.

U neredima na beogradskim ulicama 10. oktobra 2010. godine, kada je Parada održana, povređeno je više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca i pričinjena je velika materijalna šteta.

Tokom prvog pokušaja održavanja Parade ponosa 2001. godine brutalno su prebijeni pripadnici gej populacije na Trgu Republike.

Izvor: b92

Pogledajte još