SNS: Nismo radosni, ali više ne može

"Kosovo ovim sporazumom ne dobija nezavisnost niti stolicu u Ujedinjenim nacijama”, rekao je šef poslanika SNS Veroljub Arsić u Skupštini Srbije, gde se debatuje o vladinom izveštaju o pregovorima sa Prištinom, u kome je i sporazum postignut u Briselu.

"A koju mi drugu alternative imamo? Da se samoizolujemo? Pa dovoljno je da prođete malo Srbijom i da shvatite da to nije moguće. Građani Srbije su siromašni, a samoizolacija vodi u još veće siromaštvo”, naveo je Arsić.

Ukazujući da niko u SNS nije radostan zbog sporazuma postignutog u Briselu, Arsić je naglasio da se u ovom trenutku više nije moglo postići, kao i da sporazum nije samo rezultat rada aktuelne vlade.

"Da li je neko u SNS radostan zbog ovog sporazuma? Mogu da kažem da niko nije radostan. Da li smo zadovoljni? Nismo ni zadovoljni. Da li je moglo da se postigne nešto više? Verujte da nije”
, rekao je šef poslanika SNS.

Arsić je naveo da situacija na terenu nije povoljna za Srbiju, kao i da bi Priština verovatno u međuvremenu “ugasila institucije Srbije” i time bi zaokružila kompletnu državnost i da je zato najvažnije da se spreče privremene kosovske institucije da same rešavaju problem Srba na teritoriji Kosova i Metohije.

Ovim sporazumom Srbija, kako je rekao, dobija dokument kojim barem simbolično učestvuje u vršenju vlasti na Kosovu i Metohiji.

“Potpuno razumem da ima političkih stranaka za koje bi jedini prihvatljivi sporazum bio da se Kosovo i Metohija vrate pod potpuni integritet Srbije. Verujte, i mi iz SNS bismo bili najsrećniji da je to moguće”
, rekao je Arsić.

"Da li bi rezultati ovog sporazuma bili bolji da je sporazum postignut pre, recimo, pet ili šest godina? Potpuno sam uveren da bi, zato što su mnogi koji su vodili Srbiju kosovski problem stavljali pod tepih, bežali su od njega, krili su ga od građana”
, naveo je Arsić.

Zato ovo jeste, kako je rekao, početak rešavanja kosovskog problema, a status Kosova i Metohije može da bude samo jedan - u okviru Ustava Srbije i u pravno-političkom sistemu Srbije.

"To danas nije moguće, ali jedan ovakav sporazum nam daje za pravo da možemo u nekoj budućnosti da se nadamo. Da je drugačije, što bi oni pregovarali sa nama? Moraju da pregovaraju, pokušavaju da naprave državu sa kojom ne znaju šta će, jer još uvek nemaju pun integritet kao država i ovim sporazumom to ne dobijaju”, rekao je Arsić.

Svađa DSS i naprednjaka

Žestoka polemika između Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke obeležila je popodnevni deo sednice Skupštine Srbije, a sve je počelo kada je Marko Jakšić iz DSS-a poručio vladajućoj koaliciji da nema prava da "decu kosovskih Srba gura u Žutu kuću Hašima Tačija".

Jakšić je u skupštinskoj raspravi o vladinom izveštaju o dijalogu sa Prištinom rekao da SNS i njen nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić nikada ne bi došli na vlast da nije bilo DSS i da ih oni nisu podržali da bi izdali Kosovo.

"Mi vas nismo podržali da izdate Kosovo i Metohiju"
, rekao je Jakšić i optužio vlast u Srbiji "za prodaju srpskih institucija" na Kosovu i Metohiji.

Na njegovo izlaganje reagovao je šef poslaničke grupe Veroljub Arsić koji je ocenio da je reč o "nečuvenim" optužbama iz DSS-a.

On je kazao da je DSS svojevremeno na "najgrublji način poništila Ustav Srbije".

Arsić je zapitao ko je bio premijer Srbije kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, ne pominjući ime lidera DSS- Vojislava Koštunice.

"Čujemo neke reči koje su nečuvene i to iz političke stranke koja je na najgrublji način poništila Ustav Srbije"
, rekao je Arsić i negirao optužbe da je aktuelna Vlada prodala Kosovo.

"Nije Nikolić pustio Fljoru Brovinu i braću Mazreku iz zatvora koji su ponovo ubijali Srbe i 2004. godine, već Vojislav Koštunica", rekao je šef poslaničke grupe naprednjaka.

"Niko ovde nije prodao ni izdao Kosovo i Metohiju ni izdao Srbe na Kosovu i Metohiji. Najveći problem je što najveći protivnici, takozvani protivnici, sa Kosova i Metohije imaju stanove po Srbiji i Beogradu. Je li to taj patrotizam, je li se tako čuvalo Kosovo?"
, rekao je Arsić.

Na to je reagovao poslanik DSS Miloš Aligrudić koji je Arsićeve izjave o Fljori Brovini i braći Mazreku nazvao "idiotskim", ukazujući da je ljudima iz vlasti nemirna savest zbog sporazuma sa Prištinom i da zato tako govore.

"Kakve veze ima Fljora Brovina sa sporazumom"
, rekao je Aligrudić i upitao Arsića da li iz njega govori "radikal" ili "naprednjak".

Poslanik DSS-a je istakao da je vladajuća koalicija sklopila sporazum po kome će se izbori za zajednicu srpskih opština obavljati po kosovskim zakonima.

Aligrudić je optužio vladajuću koaliciju da je priznala nezavisnost Kosova.

U Skupštini Srbije je u toku sednica na kojoj poslanici razmatraju vladin izveštaj o dijalogu sa Prištinom u kome je i sporazum dve strane.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još