Stanojević: Srbijagas ne može da bankrotira

Podela ili restrukturiranje Srbijagasa, prema rečima Stanojevića, neće uticati na izgradnju Južnog toka, kao ni na partnerstvo s ruskim Gaspromom.

"Srbijagas neće bankrotirati, jer ne može da bankrotira zato što je javno preduzeće... Srbijagas mora da podeli delatnost prema Zakonu o energetici i da za svaku od delatnosti, i za transport i za trgovinu, vodi odvojene račune"
, rekao je Stanojević agenciji Beta.

On je rekao da reforme u energetskom sektoru koje sprovodi Ministarstvo energetike treba da povećaju stabilnost na tržištu gasa u Srbiji, da donesu pogodnosti za potrošače, što se ogleda u "obezbedjivanju boljeg kvaliteta gasa i predvidive cene gasa koja će biti regulisana na transportu".

"To će biti i ponovljnije za zaposlene u Srbijagasu. Te reforme su u skladu i sa direktivom EU i sa zakonom o energetici. Jasno nam je da postoji zabrinutost u vezi promena koje moraju da budu napravljene, ali trenutna finansijska situacija Srbijagasa od nas zahteva da ga refomrišemo što pre. Mogu da vam kažem da će se taj plan i ostvariti",
rekao je Stanojević.

Generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović izjavio je ranije da će Srbijagas otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike.

On je kazao da bi, po tom modelu, sve što valja bilo prebačeno u preduzeće Transgas, a problemi bi ostali Srbijagasu i dodao da "treba jasno da se kaže da je stečaj Srbijgasa cilj tog modela".

Bajatović je naveo i da bi moglo da dodje do problema i u strateškom partnerstvu s ruskim Gaspromom: "Može da se otvori veliki fond problema, pravnih ali i političkih".

Izvor: B92

Pogledajte još