Beograd: Novi tržni centar, gradi se i Plaza

Nakon što je juče otvoren “Stadion šoping centar“ u naselju Braća Jerković, i pošto su obelodanjeni planovi o izgradnji “Napredovog“ stambeno-komercijalnog kompleksa na Novom Beogradu, već danas stižu vesti o izgradnji još jednog tržnog centra u Beogradu.

Prema pisanju eKapije, izraelska kompanija “Plaza centers” planira da ovog leta počne izgradnju tržnog centra "Višnjička Plaza" na mestu nekadašnje fabrike “Sport star” u Višnjičkoj ulici 84, na Karaburmi. Tržni centar će ponuditi 48.000 kvadratnih metara za izdavanje, a investicija je vredna 120 miliona evra.

(old_image)

Sagiv Meger, direktor "Plaza centers" za Srbiju, za eKapiju kaže da je centar u Višnjičkoj ulici već trebalo da bude izgrađen, ali da su dozvole ukočile početak radova.

“Spremni smo za početak izgradnje. Trebalo je da krenemo sa izgradnjom objekta u Beogradu kada i sa izgradnjom tržnog centra u Kragujevcu, ali je u Beogradu bilo potrebno dosta više vremena za dobijanje dozvola”, objašnjava on.

“Očekujemo da ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu, tako da ćemo početi izgradnju novog šoping centra ovog leta”, Meger i dodaje da je oko 40 odsto poslovnog prostora u beogradskom šoping molu već izdato.

Meger navodi da, ako sve bude išlo prema planu, završetak objekta očekuju krajem 2014, najkasnije početkom 2015. godine.

“Beograd ima dosta potencijala i mogli bi da dođu mnogi poznati zakupci, ali je veliki problem proces dobijanja potrebne dokumentacije. Ovo je privlačna destinacija i mislim da postoji praznina na tržištu šoping centara”
, kaže on.

“Ekonomska kriza je i nas pogodila, ali nećemo odustati od planova za Srbiju. Gledano dugoročno, mislim da ćemo biti uspešni jer imamo mogućnosti i iskustva da se izborimo da svim izazovima u poslovanju”
, kaže direktor “Plaza centers” za Srbiju.

(old_image)

"Višnjička Plaza" će se sastojati od parkinga od pet nivoa, dva nivoa prodavnica i jednog nivoa za razonodu. Šoping centar na Paliluli sadržaće i bioskop sa 10 sala za koji je već potpisan ugovor sa čuvenim austrijskim bioskopskim lancem Sinepleks, koji već upravlja multipleksima na Novom Beogradu, i u Kragujevcu.

U novom tržnom centru nalaziće se io slot klub, "fantazi park" i fitnes centar. Zona sa restoranima brze hrane biće smeštena na najvišem nivou kako bi se iskoristila prednost pogleda na Dunav.

Prema Registru investitora grada Beograda, građevinska dozvola za ovaj objekat izdata je krajem marta (sa 1. aprilom kao datumom pravosnažnosti).

Centar u Višnjičkoj već privlači pažnju građevinskog sektora, pa je tako direktor kompanije Gemaks Đorđo Antelj nedavno najavio da će ta kompanija i njen novi strateški partner, turski građevinski gigant Tadža, učestvovati na tenderu za izgradnju ovog objekta.

Ekskluzivni kompleks u Kneza Miloša

Pored lokacije na Karaburmi, izraelska kompanija kupila je 2007. godine i građevinsko zemljište u beogradskoj Ulici kneza Miloša, na prostoru nekadašnjeg objekta saveznog MUP-a. Na toj lokaciji je u planu izgradnja poslovno-stambenog kompleksa površine 70.000 kvadrata.

“I za ovu lokaciju još čekamo dobijanje građevinske dozvole. Očekujemo početak izgradnje u 2014. godini. Vrednost ovog kompleksa, koji će biti znamenitost grada, trebalo bi da dostigne 180 mil EUR”, kaže Sagiv Meger.

Prema planu, "Beograd plaza" će imati dve kule. Kompleks će sadržati luksuzni hotel sa pet zvezdica sa savremenim konferencijskim centrom, deluks spa, na vrhu će biti restoran sa pogledom na Beograd. Takođe, kompleks će posedovati i manji šoping cenatar sa ekskluzivnim brendovima iz sveta mode, kao i dosta poslovnog i stambenog prostora.

Pored dva objekta planirana u Beogradu, “Plaza centers” je u martu 2012. otvorila i tržni centar u Kragujevcu. U kompaniji su zadovoljni poslovanjem tržnog centra u Kragujevcu, ali ističu "da uvek može bolje".

“Prema našim podacima oko 80 odsto posetilaca ‘Kragujevac plaze’ i kupi nešto. Ne kažem da je to zadovoljavajuće, ne troši se koliko bismo mi voleli. Imamo zakupce koji imaju manje iskustva, pa samim tim lošije prodaju”
, navodi Meger.

“Sve vreme pratimo firme koje posluju u našem tržnom centru. Imamo iskustva sa 38 šoping centara u svetu, tako da organizujemo seminare za zakupce kako bi poboljšali svoje usluge”, objašnjava on.

(Izvor: B92, eKapija )

Pogledajte još