Poslanici podržali izveštaj Vlade

0

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su Izveštaj Vlade o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i "briselski" sporazum.

Vladin izveštaj podržalo je večeras 173 poslanika vladajuće većine, ali i opozicione DS, LDP, SVM, LSV, SPO-DHSS, dok je protiv bilo 24 poslanika DSS, kao i pojedini poslanici drugih stranaka koji dolaze sa Kosova i Metohije i samostalni poslanici Borislav Pelević i Nikola Tulimirović.

Tokom glasanja jedan poslanik je bio uzdržan, a pet poslanika nije glasalo.

U vladinom izveštaju stoji da je vlada sve aktivnosti, uključujući i pregovore Beograda sa Prištinom, izvršavala uz poštovanje Ustava i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa Kosova i Metohije.

U izveštaju na skoro 25 strana pored ostalog piše i da su aktivnosti vlade i pregovori vođeni saglasno skupštinskoj Rezoluciji.

Vlada je u izveštaju taksativno navela svih 15 tačaka tog sporazuma, koji je postignut prošlog petka u Briselu.

Sednicu Skupštine o sporazumu s Prištinom otvorio premijer Dačić govorom, koji je često prekidan povicima, ali i aplauzima. O toku sednice čitajte u odvojenoj vesti.

Sve partije u Skupštini Srbije, osim DSS, najavile su ranije da će prihvatiti Vladin izveštaj o sporazumu s Prištinom.

Oštra polemika lidera Jedinstvene Srbije sa poslanicima LDP-a u jednom momentu zasenila je raspravu o briselskom sporazumu.

Ništa manje žučna nije bila ni rasprava DSS i naprednjaka.

Uoči početka današnje sednice, ispred zgrade Skupštine, održan je i protest desničarskih organizacija.

Premijer Srbije se na završetku današnje sednice još jednom obratio poslanicima, poručivši da je ova vlada spremna da sa onima koji dele viziju jake i stabilne Srbije gradi jaku i stabilnu Srbiju u interesu naroda, bilo da on živi u centralnoj Srbiji, na Kosovu, ili van granica zemlje. On je rekao da neće dozvoliti da Srbi na Kosovu i Metohiji dožive sudbinu Srba iz bivše Republike Srpske Krajine.

IZvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.