Svetsko istraživanje o gojaznosti - Gde su tu Srbi!?

Rezultati istraživanja prikazuju se pomoću BMI-ja (Body Mass Index - indeks telesne težine) koji se dobije deljenjem težine u kilogramima s kvadratom visine osobe. Smatra se da je normalan BMI od 18,5 do 25.

Rezultati istraživanja

Ubedljivo najviše problema s težinom imaju Kuvajćani, a njihov BMI prosečno iznosi 29,5. Konkretno, za muškarce iznosi 27,5 a za žene 31,4 BMI jedinica, što znači da su u Kuvajtu žene korpulentnije.

Slede ih Amerikanci, stanovnici karipskog Trinidada i Tobaga a na četvrtom mestu nalaze se Argentinci.

Očekivano, na začelju tabele su stanovnici najsiromašnijih zemalja sveta. Tako su najmršaviji stanovnici Bangladeša (prosečan BMI 20,2) a nešto bolje stoje stanovnici Eritreje, Etiopije i Konga.

U ovom društvu nalaze se i Japanci, ali ne zbog neuhranjenosti nego potpuno suprotno: Naime, Japan je ubedljivo prvi na svetu po konzumaciji ribe i morskih plodova, a gojaznost je u Japanu vrlo retka. Osim toga, Japanci imaju daleko najduži životni vek na svetu.

U Evropi, stanje izgleda ovako: Iako su u EU, Rumuni su mršaviji od stanovnika Haitija, a tu ostrsku zemlju je pogodio razarajući potres i epidemija kolere.

Jesu li Srbi debeli?

Srbija se nalazi na 22. mestu ove lestvice, vrhu ove liste s rezultatom od 25,9 BMI jedinica, što je malo lošije od suseda iz BiH (25,5), ali malo bolje od Slovenaca (26,5) i Hrvata (26).

Muškarci su, očekivano, "jači" s 26,3 dok prosečni BMI za Srpkinje iznosi 25,4.

Izvor: 24sata.rs, Index.hr

Pogledajte još