Skandal: Vlada SAD tužila Novartis zbog podmićivanja lekara

- Američko ministarstrvo pravde je drugi put uložilo građansku tužbu protiv kompanije Novartis Pharmaceuticals zbog toga što je ta kompanija davala mito zdravstvenim radnicima - navodi se u petak izdatom saopštenju ministarstva.

Vlada SAD je optužila kompaniju da je u periodu od 2001. do 2011 kroz višemilionske programe u dolarskim iznosima ciljala doktore koji su bili spremni da prime nelegalne naknade da bi podsticali pacijente da koriste lekove te kompanije.

Vlada je navela da je Novartis plaćao lekarima da drže predavanja o nekim lekovima na događajima koji su bili više kao izleti ili neki izlasci ili izleti, uključujući odlaske na pecanje, posete restoranu Huters koji je poznat po kelnericama u tesnim šorcevima i majicama i slično.

Drugim prilikama Novartis je izvodio lekare na skupe večere u luksuzne restorane i kao primer navode večeru za tri lekara na Dan zaljubljenih 2006. u De Moinu u Ajovi, gde je večera koštala Novartis 1.042 dolara po osobi.

Interne analize u samoj kompaniji Novartis pokazale su da su lekari koji su učestvovali u programima povećali broj recepata koje su ispunjavali kada ih je kompanija plaćala da govore o nekom leku.

- Plaćanja i skupe večere za lekare su u stvari mito govornicima i učesnicima da ih podstaknu da izdaju recepte za Novartisove lekove - navela je američka vlada.

Novartis se pre svega optužuje da je plaćao lekarima sa navodno držanje predavanja o nekim lekovima kao što su Lotrel i Valturna za visok pritisak i Starlix za dijabetes na događajima koji su u stvari rekreativni odmor.

Ti programi navodnih predavanja bili su veoma profitabilni u smislu dodatnih narudžbi za te lekove, navodi se u saopštenju.

Švajcarska kompanija je izdvojila 65 miliona dolara između januara 2002. i novembra 2011. za 38.000 programa za predavanja vezanih za ova tri leka.

Pomoćnik državnog tužioca rekao je da ovi programi podmićivanja ne samo da dovode u pitanje integritet lekara i odluke koje oni donose već i povećavaju troškove zdravstvenog osiguranja za sve.

Novartis je osporio ove tvrdnje i naveo da su obe tužbe netačne i da će činjenice u prilog tome izneti na sudu.

Ova tužba uložena ja u okružnom sudu na Menhetnu, u Njujorku, a slična tužba je dva dana ranije podneta u Istočnom Hanoveru, u državi Nju Džersi.

Izvor: Beta

Pogledajte još