Obama ispituje upotrebu hemijskog oružja u Siriji

0

Predsednik SAD Barak Obama rekao je bi mogao da promeni svoj stav prema američkom vojnom angažovanju u građanskom ratu u Siriji, ako se pokaže da su vlasti te zemlje upotrebile hemijsko oružje, ali i dodao da se za sada suviše malo zna da bi se odmah krenulo u akciju.

Američki predsednik Obama reagovao je u petak na najnovije obaveštajne izveštaje SAD o tome da je vlada predsednika Bašara el-Asada verovatno upotrebila nervni gas sarin dva puta u martu.

Sličnu procenu da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje dali su i Velika Britanija, Francuska, Izrael i Katar, koje se zalažu za agresivniji odgovor na sirijski sukob.

Ako bi sirijska vlada koristila hemijsko oružje protiv svog naroda, to može će promeniti moju računicu o tome kako SAD prilaze ovim pitanjima – rekao je Obama.

Obama je davao slična upozorenja mesecima i govorio da bi upotreba hemijskog oružja i prenos tog oružja u ruke terorista značilo prelazak takozvane crvene linije i da će imati “ogromne posledice”, navodi agencija AP.

Predsednik SAD je pod pritiskom od strane jednog broja senatora predvođenih republikancem Džonom Mekejnom koji se zalažu za brzi i čvrsti američki odgovor. Međutim, čak i ovi senatori su protiv američke vojne invazije i predlažu uvođenje zone zabrane leta.

Obama je rekao da će tražiti dodatne informacije o napadima hemijskim oružjem, o tome ko bi mogao da bude odgovoran i kako su izvedeni, ali nije dao rok za odgovore.

Predsednik želi činjenice – rekao je njegov portparol Džej Karni i dodao da neće odrediti neki vremenski rok.

Sirijske vlasti juče su demantovale da su njihove snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika.

Kako navodi agencija AP, Obama je oprezan prema novim obaveštajnim izveštajima rukovođen lekcijama naučenim iz iračkog rata kada su loši obaveštajni podaci uvukli SAD u dugi i skupi sukob.

Do sada je Obamina vlada ograničila pomoć sirijskim pobunjenicima na pomoć koja ne uključuje oružje. SAD su takođe poslali oko 200 vojnika u Jordan da pomognu vojsci te zemlje i učestvovala je u projektu NATO-a da se postave raketni sistemi “patriot” u Turskoj blizu granice da se zaštiti od napada iz Sirije.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.