Klinika za neurologiju: Bolnički instrumenti u kesama za đubre

0

U operacionoj sali Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije mikroskopi nisu pokriveni standardnim sterilnim kesama, već mnogo lošijim, crnim, koje svi nazivaju kesama za đubre.

Direktor Klinike za neurohirurgiju KCS Miodrag Rakić rekao je za “Blic” da se zbog nedostatka pojedinih materijala ne odlažu operacije, ali priznaje da se zbog javnih nabavki sporadično javaljaju nestašice.

S druge strane, u operacionim salama KCS kažu da materijale i lekove dobijaju u malim količinama i da se sve meri na kašičicu.

Vrlo je teško izračunati s ograničenim sredstvima da li ćemo nečega koristiti više ili manje. Dešava se da nečega imamo previše. To je teško proračunati kada se nabavlja na godišnjem nivou“, rekao je Rakić.

Instrumenti su, dodaje Rakić, trenutno preko potrebni jer ima mnogo posla.

Uskoro će biti centralni tender za sve hirurgije, pa ćemo dobiti nove. Materijal za zaustavljanje krvarenja tokom operacije nabavlja se centralnim tenderom jednom godišnje. Postoje dve vrste koje mi koristimo. Jedan je pogodniji i neki hirurzi ga više koriste i tog nema. Međutim, kada nam treba, obraćamo se drugim klinikama da nam pozajme“, rekao je Rakić.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.