Ovo su najmoćniji plaćenici na svetu

Nov fenomen koji se pojavio sa ratovima krajem 20 i početkom 21 veka su plaćeničke organizacije, a upravo su one karike koje stoje između nekog političkog ili vojnog lidera i njegove sudbine.

1. Sa više od 625.000 zaposlenih, bezbednosna organizacija G4S je drugi najveći privatni poslodavac u svetu odmah iza čuvenog Vol-Marta. Neka poslovanja ove kompanije orjentisana su na banke, zatvore ili vazdušnu bezbednost, ali G4S takođe igra važnu ulogu u kriznim zonama oko sveta. Radnici G4S zaduženi su da obezbeđuju na skoro jednu trećinu svih nevojnih konvoja u Iraku, a u različitim kombinacijama grupacija je prisutna u više od 125 zemalja sveta uključujući i neke od najopasnijih delova Afrike i Latinske Amerike, gde se bavi pitanjem obezbeđenja.

2. Na drugom mestu sa više od 1.200 zaposlenih širom sveta nalazi se organizacija Unity Resources, koja je u australijskom vlasništvu, a povećala je svoju prisutnost u Iraku kada se vojska povlačila.Ova privatna vojna kompanija je najpoznatija po čuvanju australijske ambasade u Beogradu. Van Iraka pomagala je i čuvala glasačka mesta tokom parlamentarnih izbora u Libanu i omogućila evakuaciju privatne naftne kompanije za vreme krzie u Bahreinu. Kompanija posluje u celoj Africi, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Evropi.

3. Na trećem mestu Erinys, kompanija koja je odgovorna za zaštitu većine iračke vitalne naftne imovine, a nedavno je dobila dva ugovora u Republici Kongo, za čuvanje i održavanje reda na najvećim kopovima metalne rude i na projektima nafte i gasa.

4. DynCorp, sa sedištem u Virdžiniji, jedna je od osam privatnih vojnih kompanija koje je Stejt Department odabrao da ostanu u Iraku kada se američke snage povuku. Pripadnici DynCorpa borili su se protiv kolumbijskih pobunjenika i dilera droge u Peruu. Radi se o velikoj grupi s više od 10.000 zaposlenih koja ima godišnji prihod od oko 3,4 milijarde dolara. DynCorp je također aktivan u celoj Africi, istočnoj Evropi i Latinskoj Americi.

5. Još jedna od osam plaćeničkih kompanija koje će zameniti službene američke snage u Iraku je Triple Canopy, koja ima vojsku od oko 1.800 vojnika u toj zemlji - uglavnom iz Ugande i Perua – i ugovore u vrednosti do 1,5 milijardi dolara. Ugovore ima i u drugim delovima sveta: na Haitiju, gde čuvaju američku ambasadu i u Izraelu, gde agenti nude lične zaštitne usluge američkom State Departmentu.

6. Aegis Defense Services broji oko 5.000 vojnika koji rade s UN-om, SAD-om, i naftnim kompanijama. Ovaj privatni 'vojni izvođač' verovatno je najpoznatiji po snimcima koje su se pojavil 2005. i na kojima se vidi kako navodno njegovi pripadnici pucaju po iračkim civilima.

7. Defion International zapošljava hiljade boraca iz zemalja u razvoju, a u nekim slučajevima ti agenti su plaćeni s tek 1.000 dolara po mesecu, što je izazvalo međunarodni gnev - posebno za radna mesta vezane za neke vlade.

8. Academi, nekad poznat pod imenom Blackwater, poseduje i vodi jednu od najnaprednijih privatnih i vojnih jedinica za obuku u svetu. Academi je verovatno smanjio broj svojih pripadnika nakon niza nelegalnih pucnjava i drugih kontroverzi koje su naljutile iračku vladu i ugrozile važne ugovore. Van Bliskog istoka, Academi je angažovan kako bi zaštitio ulice New Orleansa nakon uragana Katrina raketni odbrambeni sistem u Japanu.

Pogledajte još