Spremite se: Velike gužve do Ade

Dok lekari i spasioci upozoravaju na opasnosti koje krije kupanje u hladnoj vodi, na današnjih 29 stepeni neki Beograđani nisu uspeli da odole Adi Ciganliji.

Lekari i spasioci su u pripravnosti, iako sezona kupanja nije počela. A oni koji nameravaju da posete Adu, treba da imaju u vidu da je zatvoren podvožnjak u Radničkoj ulici, pa su velike gužve u ovom delu grada.

Više informacija o tome kako je saobraj preusmeren dok traju radovi možete pročitati u posebnoj vesti.

Uprkos gužvi i zabrani kupanja, neverovatnih 29 stepeni, koliko je izmereno u 13 časova danas u glavnom gladu, izmamilo je mnoge kupače na Adu Ciganliju. Kupanje je dozvoljeno tek kada temperatura vode dostigne 22 stepena. Očekuje se da će na Adi danas biti 50 hiljada posetilaca, a bez obzira na zabranu neki se ipak kupaju.

"Glavni razlog zašto je to tako je velika razlika između temperature vazduha i temperature jezera koje je na površini sada negde oko 15 stepeni, dok već na nekih pola metra, metar dubine ta temperatura iznosi samo 10 stepeni celzijusa", kaže Milan Ilić, izvršni direktor JP Ada Ciganlije.

Poseban problem u ovom periodu prave maturanti, koji završetak škole proslavljaju uz alkohol.

"Maturanti su jedna grupa u populaciji koja dolazi na Adu koju odlikuje impulsivno ponašanje u pojedinim situacijama, naravno ne sve, pričam o pojedincima koji dovode sebe u rizike, pod dejstvom alkohola žele da uđu u jezero pod ovim uslovima kada je voda izuzetno hladna. Mi posebnu pažnju posvećujemo upravo njima", kaže dr Biljana Đurić iz Hitne pomoći.

"I sami znamo šta se dešava sa krvnim sudovima pod dejstvom alkohola i kada takav pregrejan organizam skoči u hladnu vodu dolazi do naglog skupljanja istih i može doći do teških posledica bez obzira koje su godine u pitanju", dodaje Đurićeva.

Nisu ugroženi samo oni koji idu na Adu. Ovakve vremenske prilike nisu dobre za hronične bolesnike.

"Rekordan broj u poslednja 24 sata , moram da naglasim hp je imala 303 poziva u protekla 24 sata, juče 180 intervencija od toga 111 na javnom mestu,puno posla , 8 saobraćajki, dosta se javljalo hroničnih bolesnika starijih, koji su zbog kolapsnih stanja pozivali hp, tako da apelujemo i na starije i na mlađe da bez zaštite bez naočara kapa i vode ne izlaze po ovoj temperaturi", kaže Đurićeva.

Hitnu pomoć najviše su u toku noći zvali srćani bolesnici, dok je prethodnog dana bilo više poziva psihičkih bolesnika, kojima takođe ovakvo vreme ne prija.

Izvor: B92

Pogledajte još