KOSOVO: Srbima osumnjičenim za špijunažu 30 dana pritvora

Sudija Osnovnog suda u Gnjilanu Iljmi Dalipi je nakon saslušanja odredio meru pritvora od 30 dana za Nikolića i Đorđevića iz sela Koretište u opštini Novo Brdo.

Pritvor je određen na zahtev tužioca iz Osnovnog tužilaštva za teška krivična dela u Gnjilanu.Kosovska policija u petak je saopštila da je privela dvojicu Srba na ispitivanje pošto je "otkrila da fotografišu kasarne Kosovskih bezbednosnih snaga na jugoistoku Kosova".

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila privođenje Nikolića i Đorđevića, dva radnika opštine Gnjilane i apelovala na međunarodnu zajednicu da ispita taj slučaj i da se nevino privedeni Srbi oslobode.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su saopštili da su Đorđević i Nikolić pripremajući dokumentaciju za javne radove, čišćenje rečnog korita i divlje deponije, slikali mesto koje se nalazi nekoliko stotina metra od stare kasarne.

"Upozoravamo da je bezbednost Srba ponovo ugrožena i apelujemo na međunarodnu zajednicu da ovaj slučaj ispita i oslobodi nevino privedene Srbe", navedeno je u saopštenju.

Prištinski mediji su danas preneli izjavu portparola policije u Gnjilanu Ismeta Hašanija da su pritvoreni priznali da su slikali pored ostalih i kasarnu BSK, ali da nisu rekli zbog čega su to radili.

Izvor: Kurir

Pogledajte još