Marakana nebezbedna za gledaoce već 5 meseci

Goran Uskoković, koji je doktorirao na temu bezbednosti zaštite od požara, kaže za “Blic” da je propust izuzetno opasan i da je klub zbog greške doveo u opasnost hiljade ljudi.

- Nikakvo opravdanje nije to što svakoj utakmici prisustvuju vatrogasne jedinice. To nije dovoljno. Prema pravilniku, dobro je poznato šta sve stadion mora da ispunjava da bi se na njemu igrale utakmice. Protivpožarni aparati, evakuacioni izlazi, kante sa peskom, alarmi, upozorenja.

Naravno da nijedna osiguravajuća kuća nije htela da izda polisu stadionu koji sve to ne ispunjava, dodaje Uskoković.

U maju opet inspekcija
U Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije najavljuju novu inspekciju protivpožarne zaštite. - U maju ćemo proveriti da li su protivpožarne mere na stadionu Zvezde usklađene sa propisima i da li su propusti ispravljeni - kaže Sanja Vuksanović Žugić.

- Šta bi se dogodilo i ko bi odgovarao da je izbio požar, da je izgorela tribina ili da je neko nastradao. Pogotovo što su navijači poznati po upotrebi pirotehnike - objašnjava Uskoković i dodaje da od MUP očekuje da protiv odgovornih u klubu budu podnete prijave.

Kompanija “Triglav osiguranje” nije želela da produži ugovor o protivpožarnoj zaštiti koji je istekao 1. decembra prošle godine, jer na stadionu Crvene zvezde nije bilo osnovnih elemenata zaštite. Kako „Blic” saznaje, fudbalski klub Crvena zvezda nema produženu polisu i zakonski ne može da izdaje stadion u komercijalne svrhe, niti na njemu može da odigrava utakmice sve dok se ne instalira celokupna protivpožarna zaštita.

- Na pitanje zašto nemaju polisu osiguranja u slučaju požara, svi u klubu sležu ramenima, dodajući da će narednih dana sklopiti ugovor sa “Dunav osiguranjem”. Svi pretpostavljaju da je razlog za nepostojanje osiguranja to što polisa i održavanje zaštite koštaju oko 2,5 miliona dinara godišnje, pa je neko od nadležnih u ovom segmentu video uštedu - kaže izvor “Blica”.

Generalni sekretar Crvene zvezde Miodrag Zečević kaže za “Blic” da “prvi put čuje da klub nema polisu osiguranja od požara”, ali i dodaje da klub ni na koji način nije ugrožavao bezbednost posetilaca stadiona.

- Mi ispunjavamo sve uslove protivpožarne zaštite, imamo stalno dežurstvo vatrogasnih brigada i zabranili bi nam održavanje utakmica da nije tako, jer MUP-u predajemo preventivni plan. Polisa osiguranja jeste potrebna, ali i da nemamo polisu, to ne može da smeta održavanju bilo kakve manifestacije. Znam da osiguravajuće kuće vrše procenu rizika, ali prvi put čujem da klub nema polisu - kaže Zečević.

Sanja Vuksanović Žugić iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova kaže da je poslednji redovan pregled stadiona izvršen 2010, da su tada uočeni brojni nedostaci, kao i na vanrednom pregledu 25. jula prošle godine.

- U zapisniku je zabeleženo da nije izvršena obuka svih radnika koji dežuraju, da nisu postavljeni planovi instalacija, ne vrši se tromesečno otklanjanje masnoće u kuhinjskim ventilacijama. Neke nepravilnosti su ispravljene, ali i dalje nam nije dostavljena dokumentacija za renovirani deo kafića na zapadnoj tribini i mere zaštite od požara - objašnjava Vuksanović -Žugić.

Izvor: Blic, B.Vuković

Pogledajte još