Mlada Britanka preminula od tableta za mršavljenje

Kako navode njeni roditelji, Sara je godinama patila od poremećaja u ishrani. Nakon tri godine lečenja, njen lekar je najavio da će uskoro završiti sa tretmanom lečenja, jer za tim više nema potrebe. Međutm, niko nije znao da je Sara nedozvoljeno kupila tablete preko interneta i pila ih 18 meseci pre smrtnog ishoda.

Isprva se nije znao uzrok smrti, dok obdukcioni nalazi nisu pronašli dinitrophenol (DNP), nedozvoljenu supstancu pilula za mršavljenje, u njenom organizmu. Ova materija se inače koristi kao pesticid, a sve je više zastupljena u tabletama za mršavljenje budući da ubrzava metabolizam i sagoreva mast. Ipak, ove pilule bukvalno pregrevaju organizam što je i izazvalo masivni srčani udar kod ove mlade devojke.

Sara se znojila i ubrzano disala, kažu njeni kolege, ali je odbijala da pozove hitnu pomoć. Nakon samo par sati pronađena je mrtva u svojoj sobi. Njeni roditelji apeluju na javnost, budući da su pilule za mršavljenje krivci za smrt četiri mlade osobe u Britaniji, i to samo ove godine.

Zbog sve veće dostupnosti smrtonosnih tableta na internetu, Dejvid Kameron se zainteresovao za slučaj i najavio strogu kontrolu tableta za gubitak kilograma.

U svetu se još 62 smrti povezuju sa ovim tabletama.

Izvor: B92

Pogledajte još