Do posla najbrže inženjeri i finansijski stručnjaci

0

U Srbiji posao najbrže nalaze stručnjaci za finansije i elektrotehnički, mašinski i gradjevinski inženjeri s licencom.

Agenciji Beta je rečeno u Nacionaloj službi za zapošljavanje da su u poslednje četiri godini do posla brzo dolazili i oni koji su zavrsili srednje zanatske škole – stolari, fasaderi, armirači i zavarivači.

Traženi su i matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari-specijalisti i farmaceuti, operateri na CNC mašinama za rezanje i štampanje i radnici na sklapanju delova za automobile.

Do posla u struci najteže dolaze nezaposleni bez iskustva – inženjeri poljoprivrede (osim tehnologa), inženjeri tekstilne industrije i metalurzi, lekari opšte prakse, inženjeri rudarstva, sociolozi, istoričari umetnosti, diplomirani arheolozi.

Na tržištu rada slabo prolaze i nastavnici razredne nastave, a slično je i s menadžerima jer je velika produkcija ovih kadrova, a tražnja je manja, kažu u NSZ.

Sa završenom srednjom školom najteže se zapošljavaju tekstilni, trgovački, poljoprivredni i ekonomski tehničari, medicinske sestre – tehničari, maturanti gimnazije.

U NSZ smatraju da će za desetak ili dvadeset godina u ekspanziji biti poslovi u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije – inženjeri za hardver i softver, elektrotehničari i elektroničari, stručnjaci za industrijsku tehniku i robotiku.


Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.