Bez spora o socijalnom osiguranju sa Slovenijom

BEOGRAD, 15. maj 2009. (FoNet) - Prva runda pregovora delegacija Srbije i Slovenije o zaključivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju između dveju država, održana je tokom protekla dva dana u Ljubljani, saopštilo je danas Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Srbije, navodeći da tokom rada na usaglašavanju teksta sporazuma nije bilo spornih pitanja.

Dogovoreno je da se naredni krug pregovora održi u Beogradu, od 29. juna do 3. jula 2009. godine kada se očekuje da dve delegacije u potpunosti usaglase kompletan tekst sporazuma, kako bi bili stvoreni uslovi da se ovi dokumenti potpišu do kraja godine i da sporazum stupi na snagu.

Zaključivanje sporazuma ima veliki značaj za građane dveju država i nakon njegovog stupanja na snagu za više od 8.000 lica koja su deo staža navršila u Sloveniji biće omogućeno ostvarivanje i isplata penzija.

Sporazumom će biti regulisana i druga pitanja iz socijalnog osiguranja, kao što su pružanje zdravstvene zaštite za vreme prebivanja ili privremenog boravka u drugoj državi, prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti, novčane naknade za slučaj nezaposlenosti.

Pogledajte još