Uhapšen čovek odgovoran za najveći sajbernapad koji je usporio Internet širom sveta

Kamfijus je “osumnjičen za neviđeno teške napade” na “Spamhaus”, koji je optužio “Sajberbunker” da širi opasnost od neželjene elektronske pošte.

Tridesetpetogodišnji Kamfijus tvrdi da nije bio umešan u napad, iako je na Fejsbuku apelovao da se stane na put “Spamhausu”, koje je nazvao “nezakonitim projektom za klevete i ucenjivanje”, prenosi “Njujork tajms”.

Policija je zaplenila računare, hard diskove i telefone iz njegove kuće u Barseloni, a kako prenosi BBC, holandsko tužilaštvo kaže da će biti izručen Holandiji.

Na internetu se pojavio snimak od devedeset sekundi naslovljen "Ekskluzivni intervju sa Kamfijusom pre hapšenja". Na njemu Holanđanin govori o načinu poslovanja "Spamhausa" i optužuje ih da određene korisnike u Rusiji i Kini nazivaju kriminalcima bez dokaza, te da "Spamhausa" ne želi da ti ljudi imaju pristup internetu.

- Ukoliko krenu da me hapse ima puno ambasada u koje mogu da pobegnem da se sakrijem, ali verujem da neće, jer ja ne stojim iza napada - je poslednja rečenica Kamfijusa na ovom snimku.

Iz "Spamhausa" ističu da su "presrećni što je Kamfijus uhapšen i zahvalni su holandskoj policiji koja joj je ustupila resurse".

Napad je izvršen tako što je na servere "Spamhausa" slato više zahteva nego što oni mogu da izvrše, zbog čega dolazi do usporavanja ili pada servera. Prosečan takav napad iznosi oko 50 gigabita po sekundi, a na "Spamhaus" u maksimum u jednom trenutku je iznosio 300 gbps.

Na jednom hakerskom forumu osvanuli su komentari o Kamfijusovoj nevinosti:

- Tražimo Svenovo oslobađanje ili ćemo zaista pokrenuti najveći napad koje je čovečanstvo ikada iskusilo na internetu i u vlastitom životu.

Izvor: Blic

Pogledajte još