13. trijenale keramike

Kao što duhovito kaže naziv jednog rada Belo u tri boje, na ovom trijenalu belo je u najmanje 13 boja, i svako sledeće biće i belje i u više boja... I to je pravo savremeno čudo vanvremene umetnosti keramike koja nastaje od praiskonske "zemlje" i putuje ka svevremenoj želji čovečanstva za dobrim koje je i lepo, i lepim koje je i dobro.

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Moderna galerija Likovni susret iz Subotice kao organizatori tradicionalne manifestacije Trijenala keramike - na kojoj možemo videti zaista najznačajnija ostvarenja u savremenoj umetničkoj keramici i keramičkom dizajnu. Izložba je svečano otvorena u četvrtak, 14. maja i u njoj možete uživati do 30. juna 2009.

Na 13. trijenalu keramike svoje radove nam je predstavilo 28 autora, među kojima zapažamo one koji su obeležili prošlo razdoblje ali i pripadnike mlade generacije koja se tek promoviše na našoj keramičkoj sceni. Svima čestitamo na dosadašnjim rezultatima i želimo uspeh u radu. 

Iako je ove godine znatno manji broj autora konkurisao za trijenale Umetnički savet (Biljana Vukotić, Dušan Vujičić, Nenad Radić, Dimitrije Tadić i Olga Šram) nije imao lak zadatak, ali se može reći da je selekcija išla svojim tokom koji je definisan jednostavnošću, jasnoćom i sažetošću formi i prepoznatljiv po dominaciji bele boje. 

Izložbu je svečanim, akademskim, ali i inspirativno duhovitim govorom otvorio Čedomir Vasić, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. 

Malo lakše je, bar kako su se oni sami izjasnili, bilo žiriju (Bernd Pfankuf, Jindra Vikova i Karel Plemenitaš) da se odluči kome će dodeliti nagrade: Veliku nagradu Trijenala keramike dobila je Larisa Ackov, Drugu nagradu dobila je Jelena Miletić, Treću Velimir Vukićević, Igor Milićević je dobio Nagradu mladom izlagaču, Počasnu nagradu Katarina Lazić – Vasiljević i Otkupnu nagradu MPU Ivan Albreht

Izložbu prati odličan katalog sa reprudukcijama radova svih učesnika i trijenala i pratećih izložbi, a treba pohvaliti i inspirativnu a sa pravom merom osmišljenu postavku, koja je delovala kao ambijentalna celina ističući radove u prvi plan, ali dajući i celom prostoru kvalitet scene na kojoj glavni likovi mogu krajnje nesputano iskazati svoja osećanja i preneti ih publici sa lepršavom lakoćom i neposrednošću. 

Prateće izložbe Trijenala su Retrospektivna izložba savremene umetničke keramike iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti autora Biljane Vukotić, kustosa MPU i Samostalna izložba Biljane Milenović naslovljena „Svako parče traži svoje celo i teži da mu se vrati“. 

Muzej primenjene umetnosti postavlja, predstavlja i decenijama održava jedan visok nivo rada u umetnosti i svaki novi događaj u ovoj instituciji: izložba, predavanje, tribina, naučni skup, promocije... predstavlja užitak, zadovoljstvo i ispunjenje širokog dijapazona potreba beogradske, pa sve češće i više i međunarodne publike za lepim. 

Trijenale keramike je samo jedna od manifestacija kao deo jedinstvene celine rada muzeja, samim keramičarima svakako najvažnija, ali sigurno i gotovo jednako toliko važna svakome ko u sebi nosi želju da prepozna i prati referentne umetničke vrednosti. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još