Trgovina organima na Kosovu: Sutra presuda u slučaju "Medikus"

0

U Osnovnom sudu u Prištini sutra treba da bude izrečena presuda u slučaju "Medikus", kosovske klinike na kojoj su, kako je navedeno u optužnici, vršene nelegalne transplantacije organa.

U optužnici je navedeno da je oko 30 nelegalnih transplatacija bubrega izvršeno na klinici “Medikus” koja se nalazi nedaleko od Prištine.

Siromašnim ljudima iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana bilo je lažno obećavano da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega, koji su prodavani bogatim pacijentima radi transplatacije.

Ti bogati primaoci organa plaćali su i više od 70.000 evra za tranplataciju bubrega na klinici Medikus.

Vlasnik kosovske klinike “Medikus” Ljutfi Derviši odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega.

Derviši, optužen da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici “Medikus”.

U odsustvu se sudilo turskom lekaru Jusufu Sonmezu i Izraelcu Moši Harelu, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

Klinika “Medikus” je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo ministarstvo zdravlja.

“Medikus”, koji je zatvoren 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici “Oslobodilačke vojske Kosova” trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

Izvor: Tanjug via Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.