Kacin: Dačić je balkanski Nikson

On je u intervjuu za hrvatski “Večernji list” ocenio da je dugogodišnji konflikt između Srbije i Kosova doveo do raspada Jugoslavije.

"Ako pogledamo samo godinu dana unatrag, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izmišljao je sve moguće i nemoguće argumente da zbog prisutnosti Kosova ne sudeluje na međunarodnim skupovima. Danas beležimo deset susreta na najvišem nivou između dvojice premijera, sastanak između dvoje predsednika, i taj dijalog ne samo da je krenuo nego je strašno daleko stigao", rekao je Kacin.

On smatra da je razlog Tadićevim "izostancima" to što je on "funkcionisao iznad Ustava", dok je nova politička garnitura otišla dalje od očekivanog u dijalogu jer Srbija sada ima "pravu vladu".

"Za razliku od Tadića, koji je funkcionisao iznad ustava Srbije i koji je značenje vlade spustio na najniži mogući nivo - jer je o svemu odlučivao sam, Nikolić je nakon preuzimanja dužnosti vratio funkciju predsednika stranke. Time se Srbija vratila u ustavni okvir. Drugo, Ivica Dačić je stvarni premijer i svi sad znaju da u Srbiji postoji prava vlada. Pre nije tako bilo. I, treće, na vlasti su sada stranke koje su u udobnijoj poziciji. Protivile su se evropskom putu dok su bile u opoziciji, a sada kad su prihvatile evropsku opciju, znaju da nova opozicija ne može da glasa protiv"
, naveo je Kacin dodajući da "sporazum potpisuju i moraju da ga primene oni koji su se najviše opirali nezavisnosti Kosova".

"Zato smatram da Ivicu Dačića na neki način možemo nazvati balkanskim Niksonom (bivši američki predsednik Ričard Nikson). Znamo da je jedino Nikson mogao da otvori dijalog s Kinom i napravi veliki proboj u tim odnosima", istakao je Kacin.

On je ponovio da je implementacija ključna i da je od strateške važnosti da se dijalog na vrhu nastavi i u maju i junu.

"Nastavkom dijaloga obe strane će stvoriti političku klimu u kojoj se potpisani sporazum može i ostvariti", zaključio je Kacin.

IZvor: Blic

Pogledajte još