Predsednik Nikolić danas u poseti Izraelu: Sastao se sa Peresom

Predsednik Izraela je Nikolića dočekao u predsedničkoj palati uz najviše državne počasti, intoniranje himne i svečanu gardu.

Nikolić će se, prema najavama, i sa predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom i predsednikom skupštine Izraela Juli Edelštajnom. U srpskoj delegaciji su i ministar poljoprivrede Goran Knežević i savetnik predsednika Marko Đurić.

Planiran je tet-a-tet susret dva predsednika, kao i delegacija dve zemlje, a Nikolić i Peres će potom u Vrtu nacija posaditi drvo.

Delegacija Srbije obići će kasnije danas Muzej Izraela, a predsednik će položiti venac u memorijalnom centru Jad Vašem.

Nikolić će se tokom posete Izraelu sastati sa predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahuom, predsednikom skupštine Juli Edelštajnom, a razgovaraće i sa izraelskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Avigdorom Libermanom, predsednikom partije "Izrael Naš dom" Jairom Šamirom, kao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom III.

Predsednik Srbije će obići i Zid plača, Crkvu svetog Groba, Crkvu svetog Arhandjela Mihaila, Crkvu rodjenja Isusa Hrista, kao i manastir Sveti Sava Osvešćeni.

Predsednik Srbije će, kako je najavljeno, posle posete Izraelu, boraviti u zvaničnoj poseti Palestini, gde će se sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

Levi: Duboka solidarnost dva naroda

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi rekao je za Tanjug da su dve zemlje "imale i imaju" odlične bilateralne odnose zasnovane na dubokoj solidarnosti srpskog i jevrejskog naroda.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju više potpisanih sporazuma ali i veoma dobar dijalog i zajedničke interese. Veliki potencijal za saradnju postoji i na planu nekretnina.

"Izrealci su već jedni od najvećih investitora u Srbiji što se tiče nekretnina. Mislim da svaki Srbin koji odlazi u kupovinu nailazi na izraelske objekte koje je gradio Izrael. Govorim o Erport sitiju u Beogradu, Plazi u Kragujevcu...ovo su primeri veoma dobrih odnosa sa Srbijom koje možemo još da razvijemo u ekonomiji", rekao je Levi.

Izvor: B92

Pogledajte još