Grčka: Otkaz za 15.000 državnih službenika

Posle žestoke debate na hitnoj sednici parlamenta, 169 poslanika je kasno sinoć glasalo "za" usvajanje zakona, njih 123 je bilo "protiv", a jedan uzdržan, prenosi Frans pres.

Sindikati radnika su ispred zgrade parlamenta organizovali protest protiv najnovije mere, na kome se okupilo oko 800 ljudi.

Ovim zakonom se omogućava otpuštanje 15.000 državnih službenika do 2014. godine, odnosno 4.000 njih u ovoj godini, što je neophodno da bi Atina dobila zajmove vredne više milijardi evra.

Jedan od najvećih grčkih sindikata, Federacija državnih službenika (ADEDI) osudio je ovaj zakon, ukazujući da "političari uništavaju javni sektor i blagostanje države".

Sindikat GSEE, koji predstavlja privatni sektor radnika, saopštio je da će se ovim zakonom samo pogoršati već ogromna stopa nezaposlenosti u Grčkoj, a koja je sada na 27 odsto.

Smanjenje ogromnog javnog sektora je uslov koji je međunarodna "trojka" kreditora postavila Grčkoj da bi dobila pristup zajmovima od 8,8 milijardi evra.

Novi zakon će ubrzati proces otpuštanja zaposlenih, a na udaru će se naći zaposleni koji su upleteni u korupciju ili su nekompetentni.

Izvor: Tanjug/B92

Pogledajte još