Krpelji: Zaštitite se od opasnosti iz trave

Krpelja u prirodi ima svuda, čak i u parkiću ispred zgrade. Za izletnike je važno da znaju da krpelji podjednako "vole" i ljude i ostale životinje, ali je kod pasa i mačaka njihovo otkrivanje dosta otežano zbog prisustva dlake i zbog toga što krpelj u početku ima prečnik od samo 1-2 milimetra.

Uklanjanje krpelja
Ukoliko ipak dođete u situaciju da otkrijete da Vi ili pas imate krpelja nemojte paničiti. Krpelja možete uz malo pažnje i strpljenja ukloniti i bez lekarske ili veterinarske pomoći. Veoma nežno obuhvatite krpelja pincetom ili noktima, pazeći da nikako ne otkinete gornji deo tela jer će u tom slučaju glava i rilice koji su ostali u telu psa i dalje moći da ga inficiraju. Ako budete dovoljno nežni, a istovremeno uporni blago povlačeći krpelja na suprotnu stranu od kože (u smeru kazaljke na satu), on će na kraju popustiti i izvući sve svoje organe iz tela domaćina. Mesto na kome je krpelj sisao krv očistite alkoholom i sledećih desetak dana budite na oprezu.

Kada jednom dospeju na pogodnog domaćina krpelji traže mesto na kome će zariti svoje rilice i hraniti se krvlju dok ne prikupe dovoljnu količinu. Kako u toku života menjaju nekoliko domaćina, počevši od prvog zaraženog, krpelji svakom narednom prenose zarazne bolesti.

Priprema za odlazak u prirodu:

– namažite ili naprskajte delove kože sredstvom protiv ugriza insekata koji su izloženiji ugrizima
– nosite odeću dugih rukava i nogavica, glatkih materijala
– nogavice ugurajte u čarape
– pokrite glavu kapom ili maramom
– hodajte širim stazama u prirodi
– izbegavajte nepotrebno provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu
– ne odlažite skinutu odeću na zemlju ili na drveće
– dobro istresite i proverite odeću koju ponovno oblačite na sebe
– pregledajte, pogotovo deci, već na samom izletu - kosu i kožu

Zaštita
Veoma efikasno sredstvo koje odbija krpelje jeste eterično ulje geranijuma koje je danas zahvaljujući porastu popularnosti aromaterapije moguće nabaviti skoro na svakom koraku. Isto ulje možete koristiti da zaštitite i sebe. Za psa je dovoljna doza nekoliko kapi nanetih na oglicu koje će potrajati nekoliko dana. Na nekim inostranim forumima o zaštiti pasa od krpelja navodi se kao efikasno sredstvo za odbijanje ovih parazita tablete belog luka iz humane medicine jer krpelji ne vole da sisaju krv domaćina u čijem se hemijskom sastavu nalaze sastojci belog luka. Takođe, kao dobro prirodno sredstvo se preporučuje i mešavina vode i jabukovog sirćeta u odnosu 2:1 čime se pas prska

.

Povratak iz prirode:

– obavezno i temeljno pregledajte decu
– presvucite se, pregledajte i istresite odeću u kojoj ste boravili u prirodi
– pregledajte kosu i kožu
– istuširajte se


Lajmska bolest kod ljudi

U Evropi je, od zaraza koje prenose krpelji, za ljude najopasnija lajmska bolest koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Bolest koja ova bakterija izaziva prolazi bez ikakvih posledica ukoliko se leči u ranom stadijumu.
Početni znak lajmske boleti je crveni osip koji se proširuje po koži. Osip ne izaziva svrab niti bol a može se dogoditi i da nestane sam od sebe potpuno neprimećen ukoliko se nalazi na delu tela koji sami ne vidite. Desetak dana po inficiranju, počinju simptomi koji ukazuju na grip: glavobolja, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima, groznica itd. Ukoliko se ne dijagnozira i ne počne lečiti na vreme dolazi do ozbiljnijih tegoba - artritisa, hroničnog oticanja zglobova, oštećenja perifernog nervnog sistema, dok u 8% slučajeva zakasnelog tretmana dolazi do poremećaja rada srca. Takođe je moguća pojava meningitisa i encefalitisa koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuziji, groznici i preosetljivosti na svetlost. Ova bolest se leči antibiotikom, a postoji i vakcina mada je ona potrebna samo ljudima koji često borave u "rizičnim" zonama.

Piroplazmoza kod pasa

Najopasnija bolest koju krpelji mogu preneti psima je piroplazmoza ili babezijaza. Naziv babezijaza potiče od vrste mikroorganizama protozoa Babezija koje uništavaju crvena krvna zrnca i izazivaju anemiju. Kao i kod čoveka, od izuzetne važnosti je pravovremena dijagnoza bolesti. Svaka preležana piroplazmoza ostavlja posledice na unutrašnje organe psa i posredno mu skraćuje život. Ukoliko pas bude pokazivao znake slabosti, visoku temperaturu i tamniju mokraću hitno ga odvedite kod veterinara. Uspešnost lečenja i nivo trajnih oštećenja jetre direktno zavise od [blagovremene] dijagnoze i kliničkog tretmana. Kao što u svakom tekstu koji se odnosi na teže zdravstvene poremećaje napominjem - nikako nemojte lečiti psa na svoju ruku već konsultujte profesionalca.Preporučuje se nekoliko aktivnih i pasivnih mera sigurnosti. Ako već vodite psa u "rizično" područje možete ga preventivno tretirati preparatom koji se pokazao kao najpouzdaniji od kupovnih, industrijskih rešenja. Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da svom psu nabavite ovaj preparat postoje i alternative. Jedna od njih je pažljivo češljanje gustim češljem posle boravka u prirodi kako bi se eventualni krpelji koji još nisu zarili svoje rilice odstranili iz krzna psa.

Pogledajte još