Zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna

Parada ponosa i Beogradski centar za ljudska prava pozdravili su odluku Ustavnog suda ali su istakli da "iako je odluka Ustavnog suda ohrabrujuća za sve građane Srbije, policija, tužilaštvo i sudovi svojim radom moraju pokazati da su u svakoj prilici jači od onih koji koriste nasilje i govor mržnje".

Prema njihovim rečima, Beograd Prajd 2013. će biti prilika da se u punoj meri afirmišu odluke Ustavnog suda tako što će se osigurati potpuna sloboda okupljanja koja je garantovana Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala.

Pored toga što je našao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranom Parade ponosa prekršilo Ustav, Ustavni sud Srbije se u svojoj odluci pozvao i na praksu Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima zabrane Prajda u drugim zemljama, a podnosiocu predstavke, udruženju Parada ponosa Beograd, sud je dosudio i 500 evra na ime nematerijalne štete.

Ta odluka, koja je doneta 18. aprila, odnosi se na ustavnu žalbu koju su podneli organizatori Beograd Prajda, a koje su zastupali eksperti Beogradskog centra za ljudska prava.

"To je druga odluka Ustavnog suda o zabrani Parade ponosa. U svojoj odluci iz decembra 2011. godine taj sud je našao da je zabrana Parade ponosa 2009. godine takođe bila protivustavna i u odluci je konstatovano da je rešenjem MUP, kojim se organizatorima nalagala promena mesta održavanja Parade 2009. prekršen član 54. Ustava Srbije"
, navodi se u saopštenju.

Organizacioni odbor Beograd Prajda 2011 je podneo sličnu ustavnu žalbu i posle zabrane Prajda 2012, a postupci pred Evropskim sudom za ljudska prava za te zabrane su u toku.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još