Bosanci najdeblji na Balkanu, a drugi u Evropi

Balkanski susedi Hrvati takođe se neslavno kotiraju, na devetom mestu u svetu, sa čak 61,4 posto građana sa viškom kilograma, a na listi od deset najdebljih svetskih nacija poslednje mesto zauzeli su Englezi, sa stopom od 61 posto gojaznih.

Prvo mesto na ovoj neslavnoj listi pripalo je državi Samoi, koja se nalazi u južnom Pacifiku, gde skoro cela nacija, odnosno 93,5 posto stanovnika pati od prekomerne težine. Na drugom je Republika Kiribati, u kojoj ima 81,5 posto debeljuca, a treće mesto zauzimaju SAD, gde živi 66,7 posto ljudi s prekomernom težinom.

U Udruženju za lečenje i prevenciju gojaznosti BiH ističu da podatak o čak 62,9 posto gojaznih predstavlja svojevrsni alarm da se konačno krene u izradu plana koji će barem suzbiti širenje ove pojave.

Nutricionista Irzada Taljić kaže da je u tom pogledu već bilo inicijativa iz nekoliko zavoda za javno zdravstvo i UNICEF-a.

"Zna se da je gojaznost posledica nezdravog načina života i ishrane, stoga savetujem da se dnevno unosi što više količinski manjih obroka koji sadrže sirovo voće i povrće. Prednost treba dati i piletini, ćuretini, ribi i nemasnoj teletini", kaže Taljić.

Predsednik udruženja Kenan Kestendžić kaže da država još ima averziju prema gojaznim građanima koje posmatra kao građane drugog reda.

"Operativni zahvati za gojazne u Opštoj bolnici prof. dr Abdulah Nakaš u Sarajevu takođe su nedavno stavljeni na stend-baj, tako da je na snazi i pad interesovanja u zdravstvenim institucijama"
, dodao je Kestendžić.

Izvor: KURIR

Pogledajte još