Nova sportska disciplina u Mostaru: Prvenstvo u motanju duvana

"Škija" je tradicionalni hercegovački naziv za duhan, a Rešad kaže da je to simbolični naziv koji razumeju svi.

"Cigarete su preskupe, akcize koje su uvedene poslednjih godinu dana pretvorile su kupovinu kutije cigareta u vrhunski luksuz samo za one koji mogu da izdvoje veliki novac – jer ako u jednoj porodici dvoje ili troje kupuje po dve kutije cigareta dnevno, to je skoro 15 KM što je dovoljno da četvoročlana porodica 'preživi' dan i osigura tri skoromna obroka. Ako je država računala da će samo budžetski korisnici nastaviti sa kupovinom cigarete, mislim da su se i tu prevarili", kaže Babović u razgovoru za agenciju Anadolija.

Nova sportska disciplina, koju je pokrenuo ovaj Mostarac, zapravo predstavlja prvenstvo BiH u pravljenju cigareta od duvana mašinicama.

"Veliki broj ljudi koji puše u poslednje vreme prelaze na škiju i pravljenje cigareta, mašinice za pravljenje cigareta najprodavaniji su aparat u Mostaru i verovatno i u BiH", kaže Rešad Babović.

Planirao je da promociju svog prvenstva organizuje na glavnom mostarskom šetalištu, Fejićevoj i spojnim ulicama.

"Za sada traju prijave klubova iz BiH, i idemo sa oglasom da se formiraju klubovi po opštiinama u BiH, ali i u regionu, jer nam je plan da napravimo Balkan škija ligu i rijaliti takmičenje. Možda je nekima ovo smešno, ali na žalost, ovo je naša stvarnost. Pušačima takođe nije lako na ovoj skupoći, pa makar možemo to pretvoriti u takmičenje da bi sebi olakšali muke" rekao je Babović.

On je objasnio da su propozicije takmičenja jednostavne. Odvijaće se u više disciplina, od brzine pravljenja cigareta mašinicom, motanja škije u ćate, do ocene kvalitete i sličnosti napravljenih cigareta onim pravim.

"Prazne filter cigarete za punjenje mašinicama su hit proizvod, kao i same mašinice i listići za motanje duvana"
, navodi on.

"Ako bi mediji zavirili u kuće u Mostaru i Hercegovini, onda bi videli da cele porodice po niz sati troše svoje vreme da bi napravili cigarete na mašinice od duvana ili škije. To je enormno gubljenje vremena, s obzirom na to da su mašinice neefikasne, posebno u Mostaru zbog vlage i oscilacija u temperaturama, što utiče na duvan da bude mašinski tretiran. Ako je velika vlaga u vazduhu, što je često u Mostaru, onda duvan povuče vlagu i mašinice jednostavno posrću i pucaju", objasnio je sagovornik agencije Anadolija.

Izvor: B92

Pogledajte još