NBA: Džejson Kolins priznao da je gej

“Ja sam 34-godišnji centar u NBA ligi. Crnac sam. I homoseksulac sam”, rekao je Kolins u intervjuu za magazin “Sports Ilustrejted”, koji će u celosti izaći početkom maja, “Nisam želeo da budem prvi aktivni sportista u SAD koji je priznao da je gej, ali pošto jesam, srećan sam što otvaram novu temu”.

“Želeo sam da ja ne budem dete u učionici koje će da digne ruku i da kaže: ‘Ja sam drugačiji’. Niko drugi nije istupio napred, zato ja sada dižem ruku”, dodao je Kolins.

Tamnoputi centar kaže da je slobodni agent, bukvalno i figurativno, i dodaje:

“U zavidnoj sam fazi života u kojoj mogu da radim šta želim. A ja želim da igram košarku, još volim tu igru, još imam nešto da ponudim igri. Moji treneri i saigrači to vide. U isto vreme, želim da budem iskren i autentičan”, rekao je Kolins.

Zašto sada priznajem, upitao je Kolins, a onda je dao odgovor:

“O tome sam počeo da razmišljam tokom lokauta 20111. godine. Ja sam rob navike – kada se sezona završi, odmah počnem da se spremam za sledeću. Lokaut mi je poremetio rutinu i naterao me da se suočim sa onim što jesam i sa onim što zaista želim. Trenirao sam, ali nedostajalo mi je nešto što će mi odvraćati pažnju, što je košarka uvek činila”, kaže Kolins i nastavlja priču:

“Od rođaka prvo sam priznao da sam gej tetki Teri, koja me je iznenadila reakcijom rekavši da već godinama zna da sam gej. Od tada sam se osećao prijatno u svojoj koži, mogao sam da budem iskren pred njom i ona me je podržala, bilo je to veliko olakšanje. To je kao kada ste u rerni i pečete se. Neki od nas prihvate odmah svoju seksualnost, drugima je potrebno vreme. Ja to znam – pekao sam se 33 godine. Izlazio sam sa ženama kada sam bio mlađi, čak sam se i verio. Mislio sam da moram da živim na određeni način, da se oženim i odgajam decu. Govorio sam sebi da je nebo crveno, a oduvek sam znao da je plavo”.

Pre Kolinsa, Džon Amaeči takođe je priznao da je homoseksualac, ali po završetku karijere.

Kolins je tokom karijere nastupao za Nju Džersi od 2001. do 2008. godine, a zatim za Memfis, Minesotu, Atlantu, Boston i Vašington.

(Izvor: B92)

Pogledajte još