Umereno konzumiranje alkohola smanjuje rizik od artritisa!?

Rezultati istraživanja objavljeni u žurnalu „Reumatologija“ sugerišu da nekoliko pića tokom nedelje može da predstavlja zaštitu od reumatoidnog artritisa.

Iako ovo istraživanje nije pokušavalo da otkrije razloge za ovo, ranije studije su došle do zaključka da alkohol ublažava upaljenske procese u telu.

Reumatoidni artritis se aktivira kada imuni sistem bez potrebe krene u akciju napadajući zglobove a ponekada i druge delove tela.

Zašto se ovo dešava i dalje je misterija ali postoje pojedini dokazi koji ukazuju na to da izloženost blagoj infekciji može da bude dovoljan razlog za lansiranje ove preterane akcije imunog sistema.

Sa druge strane, istraživači sa Kraljevskog koležda u Londonu su nakon analize 9 ranijih studija, u kojima je učestvovalo skoro 12.000 pacijenata, došli do zaključka da osobe koje redovno umereno konzumiraju alkohol imaju 48 odsto manje šanse za dobijanje reumatoidnog artritisa.

Međutim, ove prednosti ograničene su na pacijente koji su bili pozitivni na određena proteinska antitela koja su prisutna kod osoba sa ozbiljnijim oblikom ove bolesti, dok osobe koje su bile negativne na ove proteine, što znači da su imale blaži oblik, nisu imale nikakvu korist. Ali naučnici tvrde da je potrebno dalje istraživanje kako bi dobili kompletnu sliku.

Izvor: B92

Pogledajte još