Al Kaida preti Francuskoj zbog Malija: Igrate se sa vatrom

"Francuska se igra sa vatrom. Napadom na Mali, Francuska je zapalila fitilj i snosiće posledice", rekao je Mohamed al-Zavahiri, brat Ajmana al-Zavahirija, francuskom nedeljniku L Poen.

"Reakcija boraca džihada biće snažna, bila ona u Maliju ili na francuskoj teritoriji. Francuska ubija našu decu, mi moramo odgovoriti. Nemamo ni bombe ni avione, ali naša sredstva nam omogućavaju da uzimamo taoce kako bi se odbranili"
, rekao je ovaj egipatski islamista. "Da li mi muslimani dolazimo u Evropu i napadamo vas jer smo protiv sekularizma i katolicizma? Vi nemate pravo da se mešate u naša verovanja", kazao je on.

Vojnom intervencijom u Maliju francuski vojnici su povratili ključne gradove na severu Malija, koje su nekoliko meseci držale pod svojom kontrolom islamističke grupe povezane sa al-Kaidom, podseća AFP. Ajman al-Zavahiri, koji je nasledio Osamu bin Ladena na čelu al-Kaide 2011. godine, već je upozorio Francusku početkom aprila da će u Maliju doživeti "istu sudbinu kao Amerika u Iraku i Avganistanu".

Mohamed al-Zavahiri u odsustvu je osuđen na smrt u Egiptu 1998. pod optužbom da se vojno obučavao u Albaniji i planirao militantne operacije u Egiptu. Uhapšen je godinu dana kasnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i predat egipatskim vlastima.

Oslobođen je zajedno sa drugim zatvorenicima 2011. posle svrgnuća egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da bi ponovo bio uhapšen tokom narednih 48 sati.

Kasnije mu je omogućeno ponovno suđenje na kome je oslobođen u martu 2012, podsetila je francuska agencija.

Izvor: Kurir

Pogledajte još