Rast akcija finske „Nokije“ za 2,5 odsto

Izjava šefa američke Uprave federalnih rezervi (FED) Bena Bernankija, iz koje se može naslutiti da monetarne vlasti SAD mogu odustati od daljeg zaoštravanja kamatne politike, juče je podstakla rast cena akcija i manji pad dolara na vodećim svetskim efektnim i valutnim berzama vrednosnih papira i na valutnom tržištu.
Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 juče je, tokom prepodnevne trgovine, ojačao 0,55 odsto, na 1.306,44 poena, dok je preksinoć, odmah posle pomenute Bernankijeve izjave, uvećan za više od dva procenta u odnosu na prethodni nivo. 
Berzanski igrači u Londonu su izjavu šefa FED−a prokomentarisali kao „veoma dobru vest“, jer više kamate u principu škode tržištu akcija. Na evropskom tržištu juče je najveću pažnju izazvala vest o rastu akcija poznatog proizvođača mobilnih telefona, finske „Nokije“, za 2,5 odsto. „Nokija“ je u drugom tromesečju ostvarila visok skok prodaje i profita i tržište je, odmah posle prispeća te vesti, reagovalo povećanjem cene akcija ove kompanije. Uvećane su i akcije poznatog proizvođača lekova francuskog „Roša“ − za tri odsto − posle saopštene procene da je profit kompanije tokom prvog polugođa uvećan čak 37 odsto i da su, istovremeno, poboljšane procene poslovanja za celu 2006. godinu. Pozitivna klima na tržištu akcija osetila se prethodno i na dalekoistočnim berzama, kao i njujorškom Vol stritu, gde su uvećana oba glavna indeksa akcija, Dau džons i Nasdak.
Tržišne pozicije dolara su bile nešto labavije nego juče, jer je na tržišne poslenike nesumnjivo delovala Bernankijeva ocena o jasnim znacima usporavanja rasta američke privrede. Devizni trgovci su se, osim toga, za nešto niži kurs dolara opredelili verovatno i zbog mogućnosti da FED ubuduće ređe povećava baznu kamatu, ili sasvim odustane od daljeg zaoštravanja kamatne politike. U takvoj tržišnoj klimi evro je u Londonu kotirao nešto više od 1,26 dolar, što je približno na nivou koji je sinoć važio, u zaključnom poslovanju na deviznoj berzi u Njujorku. Evro prema dolaru trenutno vredi 0,7 odsto više u odnosu na najniži tromesečni nivo (1,2456 dolara), zabeležen prethodno na američkom tržištu. Dolar je juče kotirao 116,80 jena, što je oko jen niže od prekjučerašnjeg tromesečnog maksimuma. (“Pregled”)

Pogledajte još