Premijer i patrijarh: Istorijski dan

"To je veliki dan i za celu Jugoslaviju, čija je ona bila kraljica. Verujem da su kraljicu Mariju svi voleli i poštovali. Ona se nije bavila politikom, već dužnostima svake majke, a brinula je i o onima kojima je tuđa pomoć bila preko potrebna", rekao je Irinej.

On je dodao da je kraljica Marija mnoge hranila i utešila, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

(old_image)

Irinej je ocenio da je povratkom u Srbiju zemnih ostataka kraljice Marije nakon 52 godine ispravljena velika nepravda.

"To dugo nije bilo moguće. Ali su, bogu hvala, nastale promene koje su omogućile da je dočekamo u dvoru u kojem je živela a u kojem je doživela velike tragedije", rekao je on.

(old_image)
Dačić je ocenio da država Srbija tim činom pokazuje da poštuje svoju istoriju i da svaki narod koji to ne čini iz istorije ne može da izvuče pouke za pokoljenja koja dolaze.

"Mi smo proživljavali teške trenutke. Preživljavamo ih i sada a nisam siguran da ih nećemo imati i u budućnosti", rekao je Dačić.

On je ocenio da povratak ostataka kraljice Marije predstavlja akt nacionalnog pomirenja i učvršćivanja jedinstva cele zemlje.

"Svi akti od formiranja Odbora za povratak zemnih ostataka Karađorđevića potvrduju da se okrećemo sebi i da će istorija biti nešto što će nas spajati. Povratak će biti čin kojim će se cela Srbija ponositi i koji će biti vezivno tkivo kojim ćemo graditi jedinstvo
"
, rekao je Dačić.

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izrazio je zadovoljstvo što su ti zemni ostaci vraćeni u Srbiju, iako je bilo potrebno da prođe više od pola veka da pravda trijumfuje.

(old_image)

"Poznato je da je pravda spora ali je na ovim prostorima posebno spora", rekao je on.

Antić je dodao da je kraljica Marija bila potomak britanske kraljice Viktorije i da je bila otelotvorenje vrlina svake vrste - mudrosti, hrabrosti i skromnosti, zbog čega je bila najomiljenija kraljica.

"Bila je najsvetliji dragulj na našoj kruni. Zato postoji prava simbolika što je predsednik Srbije odlučio da se Orden Karađorđeve zvezde, sa brilijantima i rubinima, izvadi iz potamnele prošlosti u kojoj je bio 80 godina i da se nosi ispred njenog kovčega, kada bude održana sahrana na Oplencu 26. maja"
, rekao je on.

(old_image)

Princ Aleksandar Karađorđević podsetio je da je njegova baba umrla 21. juna 1961. godine i da je bila sahranjena na kraljevskom groblju nadomak Vindzora u Velikoj Britaniji.

"Iako okružena precima i rođacima, bila je daleko od Srbije, naše zemlje i naroda koji je volela svim srcem i čiji je veliki zadužbinar bila. Povratak u Srbiju bila je njena velika želja i ona se danas konačno vratila da bude sahranjena pored supruga i sinova"
, rekao je on.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još