Američki sport dobio prvog aktivnog gej sportistu

"Ja sam 34-godišnji NBA centar. Crnac sam. I gej sam", napisao je Kolins na sajtu magazina Sports ilustrejted.

On je do sada igrao 12 sezona u NBA ligi, a ovu upravo završeno proveo je u Vašingtonu i sada je slobodan igrač. Planira da nastavi da igra. Svojim priznanjem postao je prvi aktivni igrač-homoseksualac u najpopularnijim američkim profesionalnim ligama: košarkaškoj, hokej, bejzbol i američkog fudbala.

"Nisam želeo da postanem prvi otvoreni gej sportista u nekom od najvećih sportova u SAD. Ali, pošto jesam, drago mi je da sam započeo razgovor. Voleo bih da nisam klinac iz razreda koji je
podigao ruku i rekao 'drugačiji sam'. Da je po mome, neko bi već ovo uradio. Nije niko, zato sam podigao ruku"
, napisao je on.

Kolins je igrao na 'fajnal foru' koledž lige, a dva puta je stizao do velikog finala NBA lige sa Nju Džersi Netsima. U ligu je ušao kao 18. pik na draftu 2001. godine.

Poslednjih meseci u SAD se vodila debata o prvom aktivnom gej sportisti u četiri velike lige. Hokejaška NHL snimila je reklamu u kojoj je ohrabrivala homoseksualce, a to je urađeno u saradnji sa organizacijom "Možeš da igraš".

Najviše diskusije bilo je u ligi američkog fudbala, NFL, u kojoj su mišljenja podeljena. Jedni su izrazili snažnu podršku, a drugi su protiv toga da imaju gej saigrača u svlačionici.

"Pitali su me kako će drugi igrači reagovati na moje saopštenje. Jednostavan odgovor je - nemam pojma. Ja sam pragmatista. Nadam se najboljem, ali planiram najgore", naveo je Kolins.

Bivši igrači su objavljivali svoju seksualnost, što je često izazivalo oštre reakcije.

"Izgleda da je najveća briga da će se gej igrači ponašati neprofesionalno u svlačionici. Verujte mi, mnogo puta sam se tuširao u prethodnih 12 sezona. Moje ponašanje nije bilo problem ranije i neće ni sad. Moje držanje se neće promeniti. Držim se izreke 'sve što se dešava u svlačionici ostaje u njoj'. I dalje sam uzor diskrecije", napisao je Kolins.

Njegov brat blizanac Džeron takođe je centar iz NBA lige.

Beta

Pogledajte još