Holandija dobila kralja

Cela zemlja je u narandžastom, boji kraljevske porodice.

Kraljica Beatriks (75) danas je abdicirala, predajući krunu svom najstarijem sinu, Viljemu -Aleksandru (46), koji je postao prvi kralj Holandije posle više od 120 godina. Kaljica Beatriks bila je na prestolu 33 godine, tokom kojih je, po mišljenju njenih pobornika, transformisala kraljevstvo u modernu monarhiju.

Abdikacijom se Beatriks, posle gotovo 33 godine na tronu, vratila na svoju raniju titulu princeze. Čin adbikacije je potpisala Beatrisa, novi kralj kao i članovi holandske vlade, medju kojima i premijer Mark Rute.

Na hiljade ljudi okupilo se na amsterdamskom trgu Dam još od ranog jutra, iščekujući da vidi i pozdravi novog kralja i njegovu suprugu kraljicu Maksimu, kada izadju na balkon kraljevske palate, javila je agencija Rojters. Ceremonija se prenosila jutros na velikim ekranima na glavnom trgu u Amsterdamu ispred kraljevske palate. Na trgu je bilo oko 25.000 ljudi.

Vilem-Aleksandar je prvi suveren nove generacije koji je došao na tron kao i prvi muškarac naslednik koji dolazi na holandski presto od 1980. godine.

Kralj Viljem - Aleksandr će biti krunisan u katedrali u centru Amsterdama. On je prvi kralj holandske monarhije posle više od jednog veka, koliko su na prestolu bile žene.

Novi kraljevski par ima tri ćerke, princeze Katarinu-Amaliju (9), Aleksiju (7) i Arijanu (5). Naslednica trona je sada starija ćerka novog kralja, devetogodišnja Katarina-Amalija.

Holandija je ustavna monarhija, u kojoj je znatno smanjeno mešanje kraljevske porodice u politiku.

Ipak kraljica potpisuje zakone, a Beatriks je imala značajnu ulogu u holandskoj politici, budući da je redovno imenovala mandatare za formiranje koalicionih vlada posle izbora.

Od te prakse je odstupila tek prošle godine kada je premijer Mark Rute izabran za drugi mandat.

Amsterdam je simbolično obojen u narandžastu boju, zvaničnu boju holandske kraljevske porodice.

Svečanoj ceremoniji prisustvovaće mnogobrojni uvaženi gosti, predstavnici 18 kraljevskih kuća, medju kojima prestolonaslednici poput britanskog princa Čarlsa, španskog princa Felipea i japanskog princa Naruhita.

Oko 10.000 policajaca razmešteno je u gradu, a u rezervi je i oko 2.000 vojnika koji mogu da reaguju u svakom trenutku.

Kraljica Beatriks će u javnosti ostati zapamćena po težnji ka perfekciji, besprekornoj odeći i bogatoj kolekciji šešira.

Izvor: B92, Beta, Tanjug

Pogledajte još