Produžen rok za kupovinu Galenike

Pristup dokumentaciji u vezi sa kompanijom i mogućnost posete Galenici biće omogućeni do 30. maja 2013. godine.

Kako je ranije objavljeno, američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA) jedina je ispunila uslove postavljene tenderom za prodaju Galenike objavljenog 15. januara ove godine.

U Javnom pozivu za dostavljanje pisama o namerama od strane zainteresovanih investitora za strateško partnerstvo za Galeniku, rok za podnošenje prijava bio je do 4. marta, a za podnošenje pisama o namerama prvobitno je bio do 1. aprila, ali je produžen do 30. aprila 2013. godine.

Ministarstvo finansija i privrede je u predvidjenim rokovima, primilo ukupno pet prijava medju kojima je pored Valianta bilo još dva investitora iz Amerike i po jedan iz Saudijska Arabije i Hrvatske.

Korporacija Valiant zapošljava 7.500 radnika i u 2012. imala je ukupne prihode od prodaje 3,3 milijarde dolara.

Vlada Srbije dala je 21. decembra 2012. saglasnost za pokretanje postupka pronalaženja strateškog partnera za "Galeniku".

Prema ranijim podacima, godišnji prihod "Galenike" je oko 50 miliona evra. Ima oko 2.700 zaposlenih, a procenjuje se da je oko 1.000 radnika višak.

Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić kazao je u decembru da "Galenika" ima dug od oko 170 miliona evra i da država više ne želi da dodatnim davanjima iz budžeta opterećuje gradjane.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još