Nema dogovora o referenudmu (VIDEO)

Premijer Srbije je naveo da eventualni referendum o briselskom sporazumu "nema smisla, jer je očigledno da Srbi sa Kosova ne bi prihvatili većinski rezultat".

"Nemamo vremena da ovo mesecima razmatramo, jer nas to dovodi u tešku situaciju da ne možemo da sprovodimo prihvaćeno. Vlada neće promeniti kurs. Nastavićemo da vodimo zemlju u pravom smeru", poručio je Dačić.

Novi sastanak zakazan je za 7. maj.

Dačić je istakao da sporazum mora da se primeni, da Vlada raspolaže mehanizmima za to, ali da ih neće upotrebiti jer želi dogovor.

"Ukinemo plate i radna mesta i nema paralelnih institucija. Ali mi to nećemo, već hoćemo dogovor sa Srbima sa Kosova. Ako sada propustimo priliku za politički dogovor, više nećemo imati o čemu da razgovaramo. Sporazum mora da se sprovede, samo je pitanje hoćemo li to zajednu da uradimo", rekao je Dačić.

Srpski premijer je ocenio i da se ovde "više ne radi o interesima građana, već o političkoj kampanji u kojoj Vlada neće da učestvuje".

"Jasno je da za njih referendum nije opcija. Očigledno je da su ocenili da narod Srbije drugačije misli. Uveren sam da Vlada ima većinsku podršku naroda, a to pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja. Ako je to tako, niko nema prava da vuče dalje Srbiju u propast", rekao je Dačić, dodavši da su vlada i skupština podržali sporazum i da se on može zameniti jedino referendumom.

Premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću su Srbi sa severa i ranije izneli stav da nisu saglasni sa sporazumom, posle čega se govorilo o opciji referenduma, ali samo uz uslov jedinstva.

Sastanak na kome se očekivao odgovor na taj uslov, koji podrazumeva zajedničko sprovođenje jedinstvene politike nakon referenduma, trajao je oko tri sata, ali je ipak završen bez dogovora.

Predstavnici Srba sa severa Kosova poručili su za stolom da u ovom trenutku referendum o sporazumu s Prištinom "nije najbolja opcija, a da bi prioritet trebalo dati odluci Ustavnog suda o tom dokumentu".

"Sporazum je neprihvatljiv, jer ugrožava vitalne interese Srba, a plan za sprovođenje još je gori jer u potpunosti urušava sve i jer je očigledno da iza toga ne stoji dobra namera", rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović.

Iz vlasti su ranije poručili da žele da se pitanje referenduma što pre reši i da bi on mogao da bude raspisan 15 dana posle postizanja dogovora sa Srbima s KiM.

S druge strane je stigao odgovor da "ne treba brzati", ali i zahtev da predstavnici Srba imaju ključnu ulogu u definisanju referendumskog pitanja.

Na sastanak s Vučićem i Dačićem, koji je počeo oko 12 časova, došli su zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Na sastanku s premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem nije bilo predstavnika Srba koji žive južno od Ibra, jer, kako kažu, nisu dobili poziv.

Kako javlja reporter B92, ispred zgrade je ostalo dvadesetak predstavnika Srba koji žive južno od Ibra, koji su izrazili nezadovoljstvo zato što nisu i oni za stolom.

"Mi smo isti - i severno i južno. Isti nam je problem i nemamo ništa protiv da uđu unutra, samo što mislim da bi trebalo da zatraže prijem", rekao je pred ulazak na sastanak predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Srbi sa juga KiM su došli s transparentima na kojima se navodi da se prema njima vlast ophodi kao prema građanima trećeg reda i rekli su da su tražili da prisustvuju sastanku, ali da "nisu dobili poziv, iako im je tamo mesto".

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović zatražio je od predstavnika Srba sa severa da se založe za njihovo učešće na današnjem sastanku.

"Mi smo legalno izabrani i bilo bi ispravno da budemo unutra. Ukoliko odete bez nas, onda to nije dobar potez", rekao je Mihajlović.

Ispred zgrade Vlade danas su bili brojni policajci, koja čuvaju ulaz u zgradu, javio je reporter B92.

Prethodnih dana konsultacije o referendumu

Srbi sa severa imali su prethodnih dana konsultacije u svojim opštinama na temu referenduma o briselskom sporazumu, koji oni ne prihvataju, dok su Srbi koji žive južno od Ibra saopštili da su želeli da se pridruže konsultacijama u Beogradu kako bi izneli svoje viđenje o tome.

Sastanak u Vladi biće pokušaj da se približe trenutno udaljeni stavovi - kosovskih Srba da ih sporazum iz Brisela odvaja od Srbije i pregovaračkog tima, da im on garantuje i više prava nego što su do sada imali. Premijer Ivica Dačić kaže da bi voleo da se postigne jedinstvo, pa ne isključuje ni referendum kao korak u tom pravcu. Ipak, dodaje, ako ga bude bilo, izjašnjavanje građana biće organizovano u najkraćem mogućem roku.

"Mi nemamo vremena, ako postoje rokovi, da referendum pripremamo nekoliko meseci... O tome treba da razgovaramo sutra, ni mi ni Srbi sa severa ne treba da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum da bismo zaustavili sporazum nego da bismo uspostavili jedinstvo."

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da je namera predstavnika lokalnih samouprava južno od reke Ibar da državnom vrhu iznesu svoje mišljenje o briselskom sporazumu.

"Mi jednostavno želimo da se čuje glas Srba južno od reke Ibar, kojih ima oko 100 000, a koji do sada nisu imali priliku da kažu ono što misle. Srbi i Albanci žive jedni pored drugih. Dakle, definitivno je nemoguće živeti jedni sa drugima, jer prosto Albanci imaju neke druge pretenzije, neke druge želje. Oni hoće teritoriju etnički čistu. Mi smo voljni da ostanemo na teritoriji Kosova i Metohije, ali nam je za to potrebna podrška države", rekao je Mihajlović.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je ranije da je spreman da ode na Kosovo, ali će odluka o tome hoće li ići zavisiti od odgovora koji će mu danas dati kosovski Srbi.

On traži odgovor na pitanje - da li će, u slučaju da se na referendumu proveri podrška građana briselskom sporazumu, prihvatiti većinski odgovor i učestvovati u njegovoj primeni.

Izvor: B92

Pogledajte još