Amerikanci nisu za nove ratove

Ipak, rezultati ankete "Njujork tajmsa" i televizijske mreže CBS pokazuju da 70 odsto ispitanika podržava upotrebu bespilotnih letelica u akcijama protiv terorista u drugim zemljama.

Interesovanje za građanski rat u Siriji je splaslo - događaje u toj zemlji pažljivo prati 39 odsto ispitanika, što je za 15 odsto manje u odnosu na rezultate ankete koju je CBS sproveo u martu, pre bombaškh napada na Bostonskom maratonu.

Od ispitanih, 62 odsto kaže da SAD nemaju odgovornost da učine nešto u pogledu sukoba režimskih snaga i pobunjenika u Siriji, dok se četvrtina ne slaže s tim stavom.

U pogledu Severne Koreje, 56 odsto kaže da ta zemlja predstavlja pretnju koja za sada ne zahteva vojnu intervenciju, 15 odsto da situacija zahteva trenutnu akciju SAD, a 21 odsto da od te zemlje ne preti nikakva opasnost.

Mnogi Amerikanci na vrh liste problema stavljaju privredu i zaposlenje, dok su spoljnopolitčka pitanja u zapećku. Privreda je glavni problem zemlje za četiri od 10 Amerikanaca, dok je samo jedan odsto na prvo mesto stavilo spoljnu.

Izvor: Beta, B92

Pogledajte još