Vrelo u Srbiji: Ovogodišnji april jedan od najtoplijih od kada se vrše merenja

"Poslednjih nekoliko dana aprila jedan su od najtoplijih perioda za taj mesec od kada se obavljaju merenja temperature u Srbiji", rečeno je danas u Hidrometeorološkom zavodu.

"Temperature su prešle trideseti podeok i to je svakako jedan od najtoplijih aprila od kada se obavljaju merenja", rekao je agenciji Beta meteorolog Nedeljko Todorović.

On je podsetio da je najtopliji 30. april bio onaj 2003. godine, kada je u Beogradu izmerena temperatura od 32,5 stepeni celzijusa.

U Beogradu je danas izmerena temperatura od 32 stepena, ali još postoji šansa da rekord od pre 10 godina bude oboren.

Kako prenosi portal Balkan insajt (www.balkaninsight.com), makedonsko ministarstvo zdravlja izdalo je upozorenje zbog temperatura viših od 30 stepeni i visokog UV zračenja, navodeći da se očekuje da talas vrućina potraje do kraja sedmice.

Ministarstvo je savetovalo građanima da izbegavaju boravak na suncu, nose lakšu odeću i konzumiraju manje kaloričnu hranu i mnogo tečnosti.

Situaciju prati i makedonska komisija za klimatske promene, navodi Balkan insajt.
I u Srbiji je već danima temperatura oko 30 stepeni, a meteorolozi najavljuju da će se slično vreme zadržati do kraja sedmice.
Albanija se takođe suočava sa prvim talasom vrućina ove godine, s temperaturom koja je danas u Tirani dostigla 31 stepen.
Zdravstveni zvaničnici upozorili su Albance da budu oprezni, jer iznenadne promene temperature mogu loše uticati na malu decu i starije.
I Bosna i Hercegovina doživljava toplotni talas, a juče je u Banjaluci izmeren 31 stepen.
Portal navodi da uprkos iznenadnom porastu temperature, nisu zabeleženi veći zdravstveni problemi građana, izazvani vrućinom.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još