Brza hrana u trudnoći - gojazna deca

Povećan rizik da deca postanu gojazna za naučnike nije bilo nikakvo iznenađenje, jer su utvrdili da se bebe trudnica koje jedu brzu hranu rađaju sa urođenom zavisnošću od nje, naglašeno je.

Istraživanje koje su sproveli australiski naučnici su pokazala da bebe majki koje jedu brzu hranu imaju manju osetljivost na opioidne supstance i i veća je verovatnoća da će se njome prejedati i u svom odraslom dobu. Ovo je prvi put da su naučnici ustanovili i demonstrirali uticaj hrane koje konzumira majka u trudnoći i za vreme dojenja na razvoj deteta.

Doktorka Bev Milhojzer sa univerziteta u Adelaidi kaže da majke koje jedu brzu hranu stvaraju kod deteta nemogućnost da se odgovori opioidnim supstancama, a to dovodi to toga da je dete primorano da jede veće količine šećera i masti kako bi se kod njega stvorio "dobar osećaj".

"Otkrili smo da opioidne supstance signaliziraju put "ka nagradi" kod male dece lakše nego kod majki koje su se hranile zdravije, što znači da će deca majki koje se uglavnom hrane brzom hranom morati da jedu više šećera i masti da bi bila "srećnija". To je siguran put ka zavisnosti u odraslom dobu"
rekla je ona.

Iako se dugoročni zdravstveni problemi vezani za lošu ishranu majki mogu izbeći ukoliko se potomci pridržavaju zdravog načina ishrane, uvek će imati predispozicije da postanu gojazni i da se prejedaju nezdravom hranom. Istraživanje je obuhvatilo uticaj namirnica poput butera od kikirikija, zaslađene musli proizvode, kakao kremove i mast.

"Bolje poznavanje ovih mehanizama je ključno za nalaženje načina kako da se spreči sve veći procenat gojaznosti, kako kod dece tako i kod odraslih" zaključili su naučnici.

Izvor: B92

Pogledajte još