Mihajlovićeva: Struja poskupljuje za mesec do dva

Ona nije precizirala procenat poskupljenja, dodavši da višu cenu određuje Agencija za energetiku na predlog Elektroprivrede Srbije, odnosno Preduzeća za javno snabdevanje unutar te kompanije.

"U odnosu na opravdane troškove određuje se i cena električne energije. Verujem da će u nekom narednom periodu, ta cena ići gore, što zavisi od opravdanih troškova EPS-a i odluke regulatorne agencije", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da su uslov za povećanje cene struje bile socijalne karte koje su urađene i funkcionišu od aprila meseca. Ministarka je najavila da se do kraja ove ili početkom naredne godine očekuje i novi tarifni sistem. Tada bi trebalo da počne da funkcioniše i budžetski Fond za energetsku efikasnost.

Tarifni sistem, kako je rekla, mora da bude pravedniji - da stimuliše one koji ne koriste električnu energiju za grejanje, a destimulišemo one koji je koriste za tu namenu, a da bi to funkcionisalo u praksi neophodan je Fond iz koga bi se finansirali projekti unapređenja energetske efikasnosti.

Mihajlovićeva je najavila da se za dve, tri nedelje očekuje na Vladi Srbije i plan finansijske konsolidacije EPS-a koji je pripremljen skupa sa Ministarstvom finansija i poslovodstvom kompanije.

Pre šest meseci, podsetila je, usvojene su polazne osnove ukupne reorganizacije EPS-a, a jedan od elemenata je i osnivanje javnog snabdevača.

"Reprogramiraju se dugovi vezano za banke, omogucili smo otpis kamata i reprogram dugova prema privredi i potrosačima. Krećemo sada u ono što se zove - organizaciono restruktuiranje, da bi to preduzeće bilo efikasnije"
, kazala je Mihajlovićeva.

"Bez konkurentnog EPS-a, nema ni investicija, jer tada se tržište otvara, dolaze drugi igrači, a EPS da bi opstao mora da bude jedan od njih, da radi i da ulaže", poručila je Zorana Mihajlović.

Ministarska je rekla da se u proteklim vladama niko značajnije nije bavio radom javnih preduzeća, da nije postojala prava kontrola u tim velikim sistemima, i da je vreme da se takva praksa promeni.

Izvor: KURIR

Pogledajte još