Kult pečenja: Mit o pečenom prasetu

A približavaju se, evo, prvomajski i uskršnji praznici. Uranak je na pomolu pa treba pronaći kvalitetno pečenje u moru sumnjivih prodajnih mesta.

Tradicija, iskustvo i način pripreme neumitno garantuju kvalitet. O tome svedoči i gazda Rade Novaković iz beogradske pečenjare „Mrčajevci kod Đedovca”, odmah iza Bajlonijeve pijace, u Ulici Jelisavete Načić.

– Prase mora da se stavi na ražanj u roku od dva sata. I nije dobro da se peče u modernim elektronskim pećima, već na drvetu. Mi pečemo na bukovini. Najpre se sagori mnogo ovog drveta, pa se tek onda iznad žara stavi ražanj i tako peče. Pečenje tada ima najbolji ukus – kaže Novaković i tvrdi da se od 100 kilograma žive mere dobija oko 40 kilograma čistog pečenja.

Pečenje sa ražnja je porodični posao porodice Novaković još od 1912. godine. Sa oca na sina prenosi se umeće i zahtevna stručnost, male tajne u pečenju se nasleđuju ali i pomalo otkrivaju iskustvom.

– Pradeda je posao preneo mom dedi, on mom ocu, pa sam onda ja došao na red. Tradiciju sam nastavio – priča korpulentni Šumadinac iz Mrčajevaca. Cela porodica bavi se ovim poslom. Nije „sa oca na sina“, već na Radetove dve ćerke Milu i Mariju i zetove Sašu i Mikicu. Tu su i supruga Ruža i unuci. Filip (17) i David (11), a četvorogodišnja Lena najviše voli da šefuje.

Svi Novakovići rade, a ne samo Rade koji kaže da je kućni budžet – svetinja.

Gledali smo kako gazda Rade svog unuka Davida, učenika četvrtog razreda osnovne škole „Tatomir Anđelić” iz Mrčajevaca, uči – i to pomno – tradicionalnom porodičnom umeću.

– Savladao je sve pripremne radnje, ali je satara još prevelika za Davidove šake – – veli gazda Rade.

– Sve je teža ekonomska situacija, jednostavno, narod nema para. Ipak, ljudi dolaze. Kupuju, doduše sve manje količine. Ponekad koliko da se proba. Mezetluk, propržene i malo ukrčkane iznutrice, kao i jagnjeće sarmice u maramici, naš skorašnji specijalitet. Opada promet, ali naići će i bolja vremena – kaže Radomir.

Jer, uprkos krizi i besparici, kult pečenja opstaje. Srpska ljubav prema mesu s ražnja je, izgleda, neraskidiva.

Izvor: Politika.rs

Pogledajte još