Somalija: Gusari pustili taoce nakon dve godine

Ministar inostranih poslova Danske Vili Sevndal izjavio je da su oslobođeni pomorci sada bezbedni i da su na jednoj danskoj fregati, nedaleko od obala Somalije.

Oteti Danci i Filipinci bili su članovi posade danskog teretnog broda Leopard, koji su gusari napali 12. januara 2011. u somalskim teritorijalnim vodama.

Veruje se da su ih otmičari držali zarobljene u unutrašnjosti Somalije.

"Više od četiri godine, surovi kriminalci su ih držali kao zarobljenike. Danas smo zadovoljni što su šestorica pomoraca ponovo na slobodi", rekla je premijerka Danske Hele Torning-Šmit.

Ona je negirala da je Danska platila otkup za njihovo oslobađanje.

Ministar odbrane Nik Hekerup rekao je novnarima da su dansku komandosi upućeni u Somaliju kako bi preuzeli zarobljene pomorce i sproveli ih na ratni brod.

Okolnosti oslobađanja nisu objašnjene, ali je danska televizija TV2 javila da su oteti oslobođeni nakon što je za njih plaćena otkupnina.

Nekima od oslobođenih talaca morala je da bude pružena medicinska pomoć, pošto su bili u teškom zdravstvenom stanju.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog biroa, somalski gusari do sada su u zarobljeništvu najduže držali 24 člana posade panamskog broda Ajsberg, koji je otet 2010. godine. Ti pomorci su u Somaliji bili zarobljeni punih hiljadu dana.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još